Je bekijkt nu Zelf een Halloween pompoen maken

Wil jij zelf een Halloween pompoen maken? Op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf of met je kinderen Halloween pompoen kan maken. In Nederland en België wordt Halloween de laatste jaren steeds populairder. Onder andere door de Halloween Fright Nights in Walibi is de bekendheid enorm gegroeid. Ook de gebruiken die bij Halloween horen worden overgenomen in Nederland. Een onderdeel hiervan is het verkleden en het versieren van je huis. Dit versieren gebeurt o.a. met uitgeholde pompoenen met daarin een waxinelichtje. In dit artikel leggen we uit hoe jij ook zelf deze Halloween pompoenen kan maken.

Wat vieren we met Halloween?

Allemaal leuk en aardig die pompoenen, maar wat vieren we nou eigenlijk met Halloween? Halloween is een feestdag die op 31 oktober gevierd wordt. Oorspronkelijk wordt het gevierd in Amerika, Canada, Engeland en Ierland. De laatste tijd wordt het meer een wereldwijd feest dat ook in Australie, Azie en Europa gevierd wordt. Halloween is een verbastering van Allerheiligen – All Hallows Eve – en dit is de avond voorafgaand aan Allerheiligen. Halloween in Amerika is vooral een kinderfeest waarbij kinderen langs de deuren gaan en om snoep vragen. Dit heet “trick or treat”. Door je huis te versieren kan je als volwassene aangeven dat je meedoet aan Halloween en je snoep in huis hebt. De versiering bestaat vaak uit een uitgeholde pompoen met een gezicht. Dit wordt een Jack-o-lantern genoemd.

Halloween Pompoen maken

Wil jij aan de slag om zelf een Halloween pompoen te maken? Dit zijn de benodigdheden:

  • Een pompoen, het liefst een grote van minimaal 15 cm doorsnede. Pompoenen koop je bij de groenteboer, Albert Heijn, Lidl of een andere supermarkt.
  • Een scherp mesje, bijvoorbeeld een aardappelschilmesje
  • Een waxine lichtje
  • Een lepel

Stap 1: zorg voor veiligheid. Als je met kleine kinderen zelf pompoenen wil maken dan kan je het beste zelf al het snijwerk doen. Kinderen kunnen dan toekijken of de pompoen achteraf versieren met stickers.

Stap 2: Maak een plan voor je snijwerk. Bedenk waar de ogen, mond en neus op de pompoen moeten komen. Dit kan je doen door het met een potlood te tekenen of door papier op maat te plakken en voorzichtig op de pompoen te plakken. Hierdoor voorkom je dat je te weinig ruimte hebt.

Stap 3: Pompoen opensnijden. Voordat je met de ogen, neus en mond aan de slag gaat ga je de pompoen uithollen. Dit doe je door de bovenkant van de pompoen open te snijden. Let hierop dat je het mes schuin houdt zodat het kapje terug kan leggen op de pompoen. Het niet de bedoeling dat het kapje door de pompoen heen kan vallen.

pompoen opensnijden diy halloween

Stap 4: Pompoen uithollen. Als het kapje van de pompoen af is kan je hem gaan uithollen met een lepel. Verwijder alle “zachte massa” aan de binnenkant van de pompoen. Je zal zien dat een pompoen gevuld is met vruchtvlees, pitjes en losse draden. Dit mag je er allemaal uithalen.

Stap 5: Gezichtje uitsnijden. Snij voorzichtig de ogen, neus en mond uit de pompoen met een mesje. Als je vooraf dit afgetekend hebt kan je deze lijnen volgen. Wees voorzichtig tijdens het snijden. De textuur van de pompoen zorgt ervoor dat je in het begin wat harder moet drukken maar vervolgens snel kan uitschieten met het snijden. Snijd alle losse stukjes en draadjes weg zodat je mooie strakke lijnen krijgt.

Stap 6: Lichtje in de pompoen. Maak de pompoen goed schoon. Doe er een (nep) waxinelichtje in en zet de deksel weer op de pompoen. Jouw Halloween Pompoen is nu klaar! Let op: als je met een echt waxinelichtje werkt zal je merken dat het deksel van je pompoen warm wordt. Pas op voor brandgevaar.

Happy Halloween!

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie