In Nederland zijn veel mooie dierentuinen. De dierentuin is het meest geliefde dagje uit voor ouders met kinderen. Het ene dierenpark is wat groter dan de andere, maar ze hebben allemaal hun eigen charmes. In Diergaarde Blijdorp, GaiaZOO en Burgers Zoo lopen veel verschillende dieren rond. En voor een uniek dagje tussen de apen ga je naar Apenheul. Ook worden er regelmatig dieren in de dierentuin geboren en zijn er leuke activiteiten en evenementen te beleven voor zowel kinderen als volwassenen.

Dierentuinen Nederland

In Nederland hebben we aardig wat dierentuinen in vergelijking met de landen om ons heen. Een aantal bekende dierentuinen zijn natuurlijk Artis, Ouwehands dierentuin of Diergaarde Blijdorp. De meeste mensen kennen deze dierentuinen wel. Maar wisten jullie dat er ook een heleboel dierenparken zijn die iets minder groot en iets minder bekend zijn maar wel net zo leuk als de grote dierentuinen die we net opnoemden? Het nadeel van de hele grote bekende dierentuinen is dat de prijzen vaak wat hoger liggen en het er erg druk kan zijn.

Apenheul Apeldoorn

Voor een uniek dagje uit ga je naar Apenheul. In het prachtige, groene dierenpark vind je bijna 300 apen. Daarvan loopt meer dan de helft gewoon los tussen de bezoekers! In het grote bos kan je ze overal vinden. Hoog in de bomen, op de grond, achter takken en struiken… Spot ze allemaal! Voor kinderen is er de gratis loslopende apen spotkaart met handige zoektips. Zo hoef je geen aap te missen!

Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen zijn heel wat dieren te zien en zijn er regelmatig diverse activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. De dieren in het park zijn ondergebracht in het werelddeel waar ze thuishoren. Wandel van Azië naar Amerika en je komt via de dieren in Europa en Australië naar Afrika.

In de overdekte speelexpeditie Yucatán van Dierenpark Emmen kunnen kinderen spelen, klimmen, glijden en varen door de Zuid-Amerikaanse boomhutten, pueblo’s, piramide tempel en een enorme scheepswrak. Ervaar in Animal Experience de dierenwereld zoals je deze nog nooit hebt ervaren. Een wereld in 3D vol effecten, kleuren, geuren en geluiden. Een wereld waar je actief doorheen moet lopen en waar je ogen, oren en handen tekort komt!

dierentuinen nederland

Aqua Zoo Friesland

Beleef een spetterend dagje uit in Aqua Zoo Friesland! Aqua Zoo Friesland vind je aan de Friese wateren en met de uitgebreide diercollectie beleef je letterlijk en figuurlijk een spetterend dagje uit in Noord-Nederland. Tapirs en capibara’s duiken recht voor je neus het water in, beermarters klimmen over boomstammen boven je hoofd en wallabies springen voor je voeten langs. Je staat verrassend dichtbij oog in oog met ocelotten en nergens anders kun je op minder dan een meter afstand imposante zeeberen bewonderen. Sta neus aan neus met zeehonden, beleef de zeeberenshow en wandel over het strand met pinguïns; unieke momenten die je niet snel zult vergeten!

Burgers Zoo Arnhem

Een bezoek aan Burgers’ Zoo is een ontdekkingstocht waarbij je elke keer weer wat nieuws ziet. Ga op reis in Burgers Safari, Desert, Mangrove, Rimba, Bush en Ocean en zie verschillende soorten dieren in hun natuurlijke omgeving. Vanuit een houten observatiehut kan je in Burgers’ Safari kijken naar de jachtluipaarden en de leeuwenfamilie. Meer dan duizend leeuwenwelpen zagen in Burgers’ Zoo het levenslicht!

In de Mexicaans-Amerikaanse rotswoestijn van Burgers’ Desert zijn halsbandpekari’s, dikhoornschapen en reptielen. Er zijn meer dan 30 soorten mangroveplanten die hier zijn te zien zijn opgenomen in de Stichting Nationale Plantencollectie. Ook een kleine twintigtal diersoorten uit de Zuidoost-Aziatische mangroves zitten in de Mangrovehal. Schuttersvissen, zilverbladvissen en withersensnoekjes zwemmen tussen de boomwortels. Ontdek de koningsparkieten, de katvogels en en zeilhagedissen in de takken.

Ervaar de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud in Burgers’ Bush met de vochtige hitte, dichte plantengroei, geuren en geluiden. Ga op avontuur als een echte ontdekkingsreiziger en ontrafel de geheimen van deze wereld. Meerdere soorten reptielen lopen los in Burgers’ Bush. Tevens zijn er een kleine veertigtal tropische vogelsoorten en aardvarkens!

Burgers’ Rimba is een reis door een nieuwe wereld vol verrassende ontdekkingen. In de Rimba zijn Maleise beren, siamangs en laponders die nieuwsgierig hun leefgebied verkennen. Onder de grond kom je pythons en varanen tegen en weer boven zwieren nieuwsgierige langoeren en gibbons in de bomen. Burgers’ Ocean laat het leven in een koraalrif in de Indopacifische Oceaan zien, een van de meest soortenrijke leefgebieden op aarde. Bij zo’n rif concentreert zich het leven in de verder vrij voedselarme warme zeeën. Bijzondere kleuren en vreemde vormen helpen de talloze vissoorten herkennen wie hun soortgenoten zijn.

BestZoo

Sta in BestZoo oog in oog met dieren van over de hele wereld! Apen uit Zuid Amerika, Panters uit Azië, Buideldieren uit Australië en niet te vergeten, ijsvogeltjes uit Europa! In BestZoo zijn enkele echte pareltjes te zien, die bijna in geen enkele andere Nederlandse dierentuin te zien zijn, zoals: puma’s, tamandua’s en wallaroes.

BestZoo is een knus en overzichtelijk dierenpark en de dieren zijn van dichtbij te zien. Ook is er in het park een grote speeltuin en een kinderboerderij waar kinderen lekker kunnen ravotten. Het Brabantse dierenpark heeft speciaal voor schoolreisjes verschillende arrangementen samengesteld met o.a. een spannende speurtocht.

dierentuin met kinderen

Dierenrijk Nuenen

In Dierenrijk, dé Kinderdierentuin van Nederland, zijn veel dieren te zien zoals Aziatische olifanten, Berberapen en ijsberen. Het dierenpark organiseert het hele jaar door verschillende evenementen. Ook laten de dierenverzorgers van Dierenrijk zien hoe ze de dieren hun eten geven of hoe ze de dieren trainen om ze beter te kunnen verzorgen.

Wil je een ontmoeting met een bijzonder dier? In Vriendenrijk laat een van de dierverzorgers je bijvoorbeeld een vogelspin, rattenslang, agaatslak of ander bijzonder dier zien van heel dichtbij! Aan het begin van Dierenrijk staat Pico’s Speelpaleis, een overdekte speeltuin van 400 m2 met grote speeltoestellen. In Vogelrijk, de grootste volière van Europa, leven vogels als pelikanen, zwarte ooievaars en Goliathreigers.

Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen kan je een grote groep giraffen spotten, bukken voor enorme roofvogels en op brulafstand van een groep grommende leeuwen komen! Beleef het tijdens een 1-daagse rondreis Afrika in Safaripark Beekse Bergen. Zonder paspoort op zak beleef je spannende momenten tijdens de bus-, boot- en autosafari, maar ook als je het wild wandelend tegenkomt! Ontmoet 1.250 dieren in het grootste wildlife park van Nederland in hun natuurlijke omgeving.

In Safaripark Beekse Bergen zijn vier verschillende safarivormen: wandelsafari, bootsafari, bussafari en autosafari. Deze safari’s zijn ook te combineren. Alle safarivormen zitten bij de entreeprijs inbegrepen.

Ecomare Texel

In Ecomare op Texel zwemmen de zeehonden in grote bassins en kan je ze van dichtbij zien. De dierverzorger vertelt tijdens het voeren van alles over de opvang van zeehonden en de Waddenzee. Eén bassin is speciaal ontworpen voor bruinvissen, mini-walvissen uit de Noordzee.

Ben je benieuwd hoe een schedel van een potvis er uit ziet? In de Walviszaal van Ecomare kan je een reusachtige schedel van een 15 meter lange potvis van heel dichtbij bekijken. In de spannende expositie kan je nog meer skeletten zien van walvissen en dolfijnen die op of in de buurt van Texel zijn aangespoeld.

In het ondergrondse zeeaquarium kan je kijken naar tientallen soorten vissen, zeesterren, schaal- en schelpdieren. Vanuit het zeeaquarium kun je de bruinvissen door de ramen onder water bekijken. De dieren in het zeeaquarium worden om 14.30 uur gevoerd.

Zoo Parc Overloon

Zoo Parc Overloon staat garant voor avontuurlijke ontmoetingen met bijzondere diersoorten in een prachtige, natuurlijke omgeving. Van stoere baardapen tot felroze flamingo’s en van indrukwekkende miereneters tot rondslingerende gibbons. Ook dieren als cheetah’s zijn van vlakbij te bewonderen en medio 2015 ontmoet je er zelfs witte tijgers!

Het hele jaar door worden in Zoo Parc Overloon diverse activiteiten georganiseerd waar je aan kunt deelnemen. Ga op pad met een spannende speurtocht, kruip een middag in de huid van een dierverzorger, laat je schminken als je lievelingsdier, stel je vragen over de dieren tijdens de Zoo Times, beleef een avontuur met de dieren in de poppenkast, help mee met reusachtige mammoetbotten opgraven of kom tijdens de Zoo Quiz de Zoojongens tegen de Zoomeisjes erachter wie meer over dieren als apen, miereneters en cheetahs weet.

nederland dierentuin

Artis Amsterdam

In Artis komen natuur, cultuur en erfgoed samen. Elke boom, elk dier, elk gebouw, elke microbe, elke planeet vertelt een eigen verhaal. De verhalen van Artis bestaan al sinds 1838. En worden elke dag opnieuw geboren. Ervaar het zelf.

Laat je verrassen door de vele diersoorten die met en tussen elkaar leven in het Apenhuis en Vogelhuis. Ontdek de allerkleinste organismen in Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld. Reis door de ruimte in het Planetarium. Bekijk de giraffen samen met zebra’s, struisvogels en springbokken op de Savanne. Ervaar natuur en ontdek haar betekenis voor onze samenleving. Want meer besef van de natuur leidt tot meer respect voor alles wat leeft. Het verhaal van Artis is een verhaal over onszelf.

Taman Indonesia

In dierenpark Taman Indonesia vind je allerlei bijzondere dieren uit Indonesië. In de verschillende volières vind je de prachtigste tropische vogels, waar de vogels los vliegen en je ze van dichtbij en actief kunt bekijken. Zo kun je de mooie kleuren van de Kitta zien, de nestjes van de rijstvogeltjes of de capriolen van de gaailijsters.

Ook zijn er een aantal Indonesische zoogdieren in het dierenpark te bewonderen. De actieve kleinklauwotters die altijd druk zijn. Of de Loewak, een bijzonder dier wat de bonen poept voor de duurste koffie ter wereld. En hoog in de bomen vind je de Binturong, die alles rustig van bovenaf bekijkt. Daarnaast zijn er ook nog enkele spannende dieren in het park te ontdekken zoals de Batikspin, ratten en slangen.

Dierenpark Amersfoort

Leeuwen, olifanten, stokstaartjes, giraffen… In DierenPark Amersfoort zijn alle dieren wel heel dichtbij! Elke dag kan je alles vragen aan onze dierverzorgers, terwijl de dieren genieten van een lekkernij. Met de Klim Alles-route kan iedereen klauteren over bruine beren, glijden bij hyena’s en met een vlot het water oversteken onder toeziend oog van maraboes in SnavelRijk. Ga ook op bezoek bij de tijgerfamilie en kijk of je de tijgerdrieling uit elkaar kunt houden. In het bosrijke park vind je naast 150 verschillende diersoorten ook avontuurlijke speeltuinen en gezellige terrassen.

In DinoPark Amersfoort maakt je een reis door de tijd en kom je in een bos vol dino’s terecht. Enorme tanden, meters lange poten en stekelige staarten… Maak kennis met ruim zeventig levensgrote dinosauriërs, test of je sneller bent dan de gevaarlijke T-rex en zweef mee met de vliegende Pterodactylus. Probeer ook eens of je op de foto pas met de twaalfmeter hoge Brachiosaurus. Een echte dinokenner? Help dan mee een dinoskelet op te graven als een archeoloog. Schrik niet, in het DinoPark sta je ook oog in oog met levende dino’s zoals indrukwekkende reuzenschildpadden en de kleurrijke helmkasuaris.

Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark is niet zo maar een dierentuin. Het is een prachtig aangelegd park waar de natuur (unieke flora en fauna), educatie (leerzame activiteiten) en plezier & entertainment (speeltuinen door het gehele park) hand in hand gaan. De huidige bezoeker kan dan ook, te midden van flora en fauna, kennismaken met de dieren en inzicht krijgen in hun levenswijze.

Vervolg de expeditie, bewonder de sterrenhemel en ga op avontuur in Het Berenbos. Expeditie Berenbos, ontdek de wereld van de beer! In Het Berenbos leven bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, weer een onbezorgd leven. Samen met de wolven genieten ze van een twee hectare groot bosperceel met onder andere een waterval, rotsen en een vijver. Een uniek project!

Reptielenzoo Iguana Vlissingen

Iguana is Europa’s grootste, geheel overdekte Reptielenzoo. Rondom een subtropische serre zijn, verdeeld over vijf gebouwen, ruim 500 levende reptielen, amfibieën en insecten uit de gehele wereld te zien. De grootte van de dieren loopt uiteen van vijf centimeter (de giftige Keizerschorpioen) tot meer dan 7 meter (Netpython). Verder treft u o.a. aan: groot aantal slangen, hagedissen, schildpadden, krokodilachtigen, kikkers, padden, salamanders, vogelspinnen, wandelende takken en bladeren, enz. In de Reptielenzoo is er een babykamer waar eieren worden uitgebroed en jonger dieren te zien zijn. Oog in oog staan met de giganten uit de reptielenwereld is een belevenis die je niet mag missen!

Reptielenzoo Iguana is een opvangcentrum voor reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Door overheid en particulieren worden dieren aangebracht die in beslag zijn genomen of om welke reden dan ook niet meer gewenst zijn. Een deel van de aangebrachte dieren ziet u in onze tentoonstelling. Het zijn dieren die niet meer terug in de natuur kunnen, bijvoorbeeld omdat hun biotoop verwoest is.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Diergaarde Blijdorp is een heerlijk dagje uit. Een dag waarbij je ondergedompeld wordt in het dieren- en plantenleven uit de hele wereld. Beleef de ontdekkingsreis vol onverwachte ontmoetingen. Vlinderparadijs Amazonica is een opvallend koepelvormige gebouw in het Rotterdamse dierenpark waar het tropisch warm is. Duizenden kleurige Zuid-Amerikaanse vlinders fladderen rond in het vlinderparadijs. Langs rivieroevers met tropische beplanting en heerlijk geurende bloemen waan je je in het Amazone-gebied.

In de monumentale Rivièrahal waar knuffelolifant Olli woont, is de nieuwe binnenspeeltuin Biotopia. Kinderen kunnen in Biotopia heerlijk klauteren door de jungle, graven naar fossielen in de woestijn en over de vin van een bultrug de oceaan in glijden. Tijdens het spelen ontdekken kinderen de dieren die in de verschillende biotopen voorkomen. Heel spannend is om al gravend in het woestijnzand zomaar een familie stokstaartjes, woestijnratjes of gilamonsters tegen te komen.

Sea Life Scheveningen

In de monumentale Rivièrahal waar knuffelolifant Olli woont, is de nieuwe binnenspeeltuin Biotopia. Kinderen kunnen in Biotopia heerlijk klauteren door de jungle, graven naar fossielen in de woestijn en over de vin van een bultrug de oceaan in glijden. Tijdens het spelen ontdekken kinderen de dieren die in de verschillende biotopen voorkomen. Heel spannend is om al gravend in het woestijnzand zomaar een familie stokstaartjes, woestijnratjes of gilamonsters tegen te komen.

Vlinders aan de Vliet

Vlinders aan de Vliet te Leidschendam is een Tropische vlindertuin. De Tropische tuin is een officieel erkende dierentuin en behalve vlinders wonen er ook vogels en waterdieren. Vlinders aan de Vliet is een nagebouwd tropisch leefgebied waar dieren en planten uit dit leefgebied thuishoren zijn ondergebracht. In de tuin zijn zeewateraquaria en stromen beekjes en zoetwatervijvers. Ook Nemo en zijn vriendjes zijn in in de vlindertuin te bewonderen.

In en om het water zijn vissen, amfibiën en schildpadsoorten te vinden. Honderden vlinders en tientallen vogels lopen en vliegen vrij rond in de Tropische tuin. Een dagje uit met het gezin naar de Tropische Vlinderjungle is een spannende en leerzame ontdekkingstocht.

mooiste dierentuin

Avifauna Alphen aan den Rijn

In Vogelpark Avifauna leven meer dan 1500 vogels, zoals de Amerikaanse zeearend, de grijze kroonkraanvogel en de roze pelikaan. Het vogelpark heeft een aantal bijzondere verblijven: Lori Landing, Nachtsafari, Tropenhal en het Cuba verblijf. Kinderen kunnen zich ook urenlang vermaken in de grote speeltuin met speeltoestellen en attracties zoals griezelen in het spookhuis of bootje varen op de jungle-rivier.
In de nieuwe Oosterse tuin waan je je even in China. Tussen de Oosterse beplanting en ornamenten zie je Mantsjoerijse kraanvogels, mandarijneenden en een groep van rode panda’s.

Er zijn spannende en leerzame vogeldemonstraties in Vogelpark Avifauna. Vogels als de Amerikaanse zeearend, herkenbaar aan zijn witte kop en witte staart, vliegen rakelings langs je voorbij. De verzorgers vertellen allerlei wetenswaardigheden over alle vogels.

GaiaZOO Kerkrade

GaiaZOO biedt een adembenemende wereld van dier en natuur. De Nederlandse dierentuin werd vanwege een nieuw en uniek dierentuinconcept in 2013 gekroond tot ‘Leukste Uitje van Nederland’. In GaiaZOO reis je in één dag over de hele wereld; waan je op de Afrikaanse Savanna en sta oog in oog met ‘s werelds mooiste dieren zoals machtige gorilla’s, imposante neushoorns, statige giraffen, razendsnelle cheeta’s en de koning der dieren; de indrukwekkende leeuwen. Ontdek in Rainforest allerlei slingerende en klimmende apen; in het doodshoofdapenbos klimmen de apen zelfs boven je hoofd door de takken.