skieen met kinderen

Wil jij op wintersport met kinderen? Betekent de vakantie voorbereiden voor jou een moment van stress? Dat is verleden tijd, want met onze praktische tips en informatie ga je zorgeloos op vakantie! Van wintersport tips, materialen verhuur tot veilig op de piste, je vindt het allemaal op deze pagina!

Vanaf welke leeftijd beginnen met skiën?

De ideale leeftijd voor een kind om met skiën te beginnen bestaat niet. De een is er eerder aan toe dan de ander. Vanaf 4 jaar kunnen kinderen terecht bij een skischool (voor snowboarden vanaf 6 jaar). Vaak wordt het skiën spelenderwijs geleerd in een speciaal ‘kinderparadijs’ en wordt de skiles als een leuk spel gebracht.

Voor kinderen is goed materiaal natuurlijk net zo belangrijk als voor volwassenen. Omdat kinderen nog groeien, kan je overwegen ski’s te huren, zodat je niet ieder jaar een nieuw paar ski’s hoeft te kopen. Voor kinderen tot 10 jaar geldt dat de ski’s niet langer mogen zijn dan de eigen lichaamslengte. Voor kinderen van 6 tot 10 jaar kun je het beste kin- of neushoogte aanhouden en voor de allerkleinsten (tot 6 jaar) borsthoogte.

wintersport met kinderen

Skischoenen voor kinderen

Kinderskischoenen moeten een korte, lage schacht hebben, makkelijk te openen en te sluiten zijn, niet te los of te strak zitten en vooral een goed zoolprofiel hebben (voor het lopen).

Skikleding voor kinderen

Belangrijk voor kinderskikleding is dat het goed warm houdt en jouw kind beschermt tegen eventuele verwondingen door ski’s of stokken. Het is raadzaam een skipak te kopen uit één stuk dat niet te glad is: bij het vallen kan er geen sneeuw tegen het lichaam komen en je kind glijdt niet zo ver door. Verder kan het pak het best felgekleurd zijn, zodat je jouw kind snel herkent en het niet over het hoofd wordt gezien. Om afkoeling te voorkomen is het dragen van meerdere lagen kleding aan te bevelen. De onderkleding moet transpiratievocht door kunnen geven aan de volgende kledinglaag. Kies daarom voor speciaal skiondergoed, gemaakt uit polyester vezels. Katoen neemt transpiratievocht op en wordt daardoor vochtig, wat afkoeling tot gevolg heeft. Verder is een muts, of helmpje belangrijk, omdat de meeste lichaamswarmte via het hoofd het lichaam verlaat. Handschoenen kunnen het best met een touwtje door de mouwen worden geleid. Ze dienen niet alleen tegen de kou, maar ook als bescherming en zijn daarom verplicht tijdens de skilessen. Het dragen van een helm is in alle landen voor kinderen tot en met 15 jaar een verplichting.

Skibril voor kinderen

Kies voor een goede sneeuwbril die de ogen ook aan de zijkant afdekt. De bril moet 100% UV-bescherming bieden. Kinderogen zijn nog gevoeliger dan die van volwassenen.

Skiles met kinderen

Kinderen leren vaak in een soort speeltuin hun eerste skibewegingen. Vaak kunnen ze al skiën voor ze het weten. De meeste skischolen beschikken over Nederlandstalige skileraren. Een anderstalige skileraar is overigens meestal geen enkel bezwaar. Jouw kind kan het best leren skiën door een ervaren instructeur. Wanneer je zelf je kind leert skiën, bestaat de kans dat het een foutje in de basis aanleert, wat later moeilijk is af te leren.

TIP: mocht de Aswoensdag in jouw vakantie vallen, dan kan het zijn dat de Oostenrijkse skileraren en hun groepen verkleed gaan. Voor jouw kind is het dan natuurlijk superleuk om ook een dag verkleed te gaan skiën.

kinderen skiles

Veiligheid op de piste

Net als in het dagelijkse verkeer zijn pisteregels er voor je eigen veiligheid. Iedereen die skiet of snowboard wordt verondersteld dat hij/zij de volgende regels kent. De regels zijn opgesteld door de FIS (Fédération Internationale de Ski).

Houd rekening met anderen

Op een piste zijn vele verschillende mensen; beginners, gevorderden, lesgroepen en vrij-skiërs. Er wordt door omstandigheden – betere ski’s, snellere waxsoorten, betere preparatie van de pistes – steeds sneller geskied. Houd rekening met elkaar, kijk goed wat anderen doen en pas je route en snelheid aan. Ga niet racen op plekken die erg druk zijn. Ski zo dat je zeker weet dat je in een korte tijd kunt remmen en tot stilstand kunt komen. In een aantal landen deelt de speciale pistepolitie forse boetes uit.

Kies een veilig spoor

Vaak kun je boven aan de piste al bekijken waar en wanneer je naar beneden kunt gaan en hoe te skiën. Skiërs die beneden skiën hebben te allen tijde voorrang. Langzaam of snel, de van boven komende skiër heeft namelijk het beste overzicht.

Voorzichtig inhalen op de piste

Carve-skiërs kunnen een bocht van 360 graden maken en snowboarders hebben vaak een iets bredere lijn nodig dan de “gewone” skiër. Regel 2 heb je natuurlijk al toegepast en je weet ongeveer wat hij/zij gaat doen. Onverwacht gaat de persoon toch een andere lijn skiën en juist op de plek die je uitgekozen had. Je kunt al skiënd een alternatieve route kiezen of even stoppen.

veilig op wintersport

Pas op bij het oversteken

Ben je op de ski’s, besef dan dat je geen snelheid hebt en dat anderen onverwacht kunnen opduiken. Ski eerst een stukje naar beneden om snelheid te maken en kijk dan of je schuin kunt oversteken.

Houd nauwe passages zo veel mogelijk vrij

Stop niet bij een nauwe passage en stop nooit midden op een piste. Sta nooit plotseling stil, maar matig je snelheid ruim van te voren en ga naar de kant waar je wenst te stoppen. Stop altijd op een plek waar iedereen je duidelijk kan zien.

Lopend de piste op en af

Wil je lopend de piste op of af, blijf dan altijd aan de rand van de piste. Lopen er meer mensen, neem dan dezelfde kant.

Piste-/verkeersborden

Op alle pistes vindt men borden; dit kunnen zowel pisteborden als verkeersborden zijn. Let op de kleuren van de pisteborden. Vaak vindt men bij de ingang naar de eerste lift al een bord waarop alle pistes te zien zijn en waarop met een brandend lampje aangegeven wordt welke pistes open zijn. Ga niet “off piste” skiën; dit is verboden en gevaarlijk.

Een ongeval met skiën

Zie je iemand die een ongeval heeft gehad, zet dan zijn ski’s – als deze los van de schoenen zijn – kruiselings boven het slachtoffer in de sneeuw. Maak nooit zelf de ski’s los van de schoen en leg geen benen of andere lichaamsdelen recht; dat kan extra letsel bezorgen. Laat iemand naar de eerstehulppost of naar de dichtstbijzijnde lift skiën, zodat de piste(lift)-medewerkers professionele hulp kunnen inschakelen. Vaak hebben skileraren ook apparatuur bij zich om professionele hulp in te kunnen schakelen. Kijk wat de beste optie is. Laat het slachtoffer nooit alleen.

Persoonlijke uitrusting

Het is belangrijk dat je altijd handschoenen, een trui of jas met lange mouwen en een lange broek draagt. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril, sjaal en muts bij je hebt; het weer op de piste kan snel veranderen en boven kan het heel anders zijn dan beneden. Sneeuw kan, bij een val zonder bescherming, flinke schaafplekken en open wonden opleveren. De UV-stralen worden door de sneeuw teruggekaatst en dat kan schadelijk voor de ogen zijn. Als je geen zonnebril draagt, kan dit lasogen tot gevolg hebben.

Werkzaamheden op de piste

Tijdens het skiën kan het voorkomen dat de piste geprepareerd wordt door pistebouli’s. De sneeuwschuivers hebben op de piste altijd hun alarmsignalen aan in de vorm van gele zwaailichten en geluidssignalen. Als de pistebouli de piste kruist, stop dan altijd. Bij een ongeval kan er een ambulancebouli worden ingezet.