Je bekijkt nu Sint Maarten vieren met kinderen

Elk jaar op de 11e van de 11e – 11 november – is Sint Maarten. Maar wat is Sint Maarten nou eigenlijk? En waarom gaan we met lampionnen langs de deur? Lees in dit artikel alles over Sint Maarten en hoe je dit met je kind kan beleven.

Wat vieren we met Sint Maarten?

Historisch gezien is Sint Maarten een bedelfeest. Sint Maarten is vernoemd naar Maarten van Tours. Maarten zorg op een avond lang geleden een bedelaar buiten in de kou op straat liggen. Maarten had geen geld daarom heeft hij zijn jas geschonken aan de bedelaar. Die nacht had Maarten een Jezus verschijning in zijn droom die hem dankte voor zijn gulle gebaar. Uiteindelijk was dit het moment waarop Maarten van Tours besloot zich te laten dopen. Maarten werd uiteindelijk bisschop en overleed op 11 november. Tijdens Sint-Maarten herdenken we de goede daden die Maarten van Tours heeft verricht.

Lampionnen en Sint Maarten

Het is onduidelijk wat de link is tussen Sint Maarten en lampionnen. Hierover zijn verschillende theorieën. In de huidige tijd maken veel kinderen zelf een lampion en gaan hiermee al zingend langs de deuren. Het is een gezellig avond met liedjes en mooie lampionnen in het donker. Als ouder is het leuk om mee te lopen met de lampionnentocht om een aantal redenen:

  • De veiligheid: het is tenslotte avond en je wil je kind niet alleen over straat laten gaan door het donker.
  • De gezelligheid: er wordt aangebeld bij alle buren uit de straat. Een mooie kans om nieuwe contacten op te doen of om bij te kletsen met de buren.
  • Beheer van het snoep: maak van tevoren duidelijke afspraken met je kind over het snoep en hoeveel hier (per dag) van gegeten mag worden. Sommige ouders kiezen ervoor om het snoep om te ruilen voor iets gezonds of iets leuks. Op deze manier kan je enigszins grip houden op hoeveel snoep je kind deze avond en eventuele dagen erna zal eten.

Populariteit Sint Maarten

Sint Maarten werd tot een aantal jaar geleden vooral in kleinere dorpen van Nederland gevierd. De laatste jaren is het in populariteit toegenomen in grote steden. Dit komt o.a. doordat op basisscholen vaak klassikaal lampionnen knutselen onder schooltijd. Wil je zelf een lampion maken met je kind? Bekijk hieronder een leuke video van Zappelin waarin ze vertellen hoe je een lampion kan maken.

Zelf een lampion maken voor Sint Maarten.

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie