Je bekijkt nu Kerststukje maken met kinderen

Lees hier hoe je samen met je kind een kerststuk maakt! December vinden wij de gezelligste maand van het jaar. Samen met het hele gezin en zoveel mogelijk familie genieten. Onderdeel hiervan is de kamer versieren in kerstsfeer. Zodra Sinterklaas het land uit is halen we de kerstboom in huis en maken we zelf kerststukjes. In dit artikel vertellen we je hoe je gemakkelijk samen met je kind een kerststukje kan maken.

Wat is een kerststuk?

versiering kerststukje

Een kerststuk is een bloemstuk in kerstsfeer. In de maand december worden kerststukjes gemaakt ter decoratie of tijdelijke vervanging van een bos bloemen op tafel. De meeste kerststukjes worden gemaakt met als basis oase. Oase is een steekschuim waarin versieringen geplant kunnen worden. Centraal in het kerststuk staat vaak een kaars en eromheen kerstachtige takken en andere versiering. Kerststukjes kan je kopen bij de bloemenwinkel maar ook gemakkelijk zelf maken. Kerststukjes maken zijn ook een populaire knutsel bezigheid op veel basisscholen.

Wat heb je nodig voor een kerststukje?

  • Oase – ook wel bekend als decoratie steekschuim. Je kan dit o.a. kopen bij de intratuin, bol.com, hornbach of de action.
  • Een schaal, bloempot of schotel om het kerst stuk op te zetten. Let op: je gaat het kerststukje water geven, dus dit moet waterdicht zijn.
  • Kerstgroen zoals: dennentakken, mos, dennenappels andere leuke takjes of planten.
  • Een tuinschaar. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kan je zelf al het groen vooraf op maat knippen.
  • Kerstversiering zoals: een klein kerstmannetjes, (mini) kerstballen, zilveren slingertje.. je kan het zo bont maken als je zelf wil.
  • Een kaars – een mooie rode of witte kaars om in het midden van het kerststuk te zetten.
Wij kochten de benodigdheden voor het kerststukje bij de Intratuin.

Goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je aan de slag kan is het goed om een (waterdicht) tafelkleed op tafel te leggen. Zet alle benodigdheden op tafel en knip indien nodig alvast alles op maat voordat je kinderen aan de slag gaan. Verder is het belangrijk dat je de oase (steekschuim) goed nat hebt gemaakt voordat het geruikt wordt. Kijk even op de gebruiksaanwijzing, vaak is 15 minuten in een bak met water voldoende om het te kunnen gebruiken.

Kerststukje maken met kinderen

Als alles op zijn plek staat kunnen de kinderen aan de slag met hun kerststukjes! Afhankelijk van de handigheid van je kinderen zal je ze even op weg moeten helpen. Het kan helpen door vooraf wat foto’s ter inspiratie op internet te zoeken. Veel mensen kiezen ervoor om de kaars in het midden van het kerststukje te zetten. Vervolgens kan je het beste van buiten naar binnen werken bij het vullen van het stukje. Let erop dat je takjes niet te vaak in en uit het vulschuim haalt want hierdoor kan het uit elkaar vallen. Het kerststukje is af als er geen schuim meer zichtbaar is.

Let op: zorg dat er geen dennentakjes of andere zaken dichtbij de kaars staan. Dit ivm brandgevaar. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een nep-lichtje te gebruiken 🙂

Veel plezier met knutselen! Heb je een mooi kerststukje gemaakt? Plaats hem op Instagram en tag ons!

Kerststukje gemaakt door onze peuter van 2,5 jaar oud.

Geef een reactie