Je bekijkt nu Zakgeld geven: hoeveel en wanneer?

Volwassenen die in hun kindertijd niet leren hoe ze met geld om moeten gaan, hebben een grotere kans om later geldproblemen te krijgen. Van de volwassenen met een betalingsachterstand zegt 61% geen financiƫle opvoeding te hebben gehad. Daarnaast sparen ze minder en kopen ze vaker spullen die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de site Wijzer in geldzaken en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het is dus belangrijk om je kinderen goed te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar wanneer begin je daarmee en hoe veel geef je ze? In dit artikel vind je een aantal tips.

Begin op tijd met zakgeld

Het is belangrijk om je kinderen al vroeg verantwoordelijkheid te geven. Volgens het Nibud is 6 jaar de leeftijd om te starten met zakgeld. Ze leren dan op school om eenvoudige sommetjes te maken en ze herkennen munten. Door zakgeld te geven, sluit je dus mooi aan bij de ontwikkeling van je kind. Geef, in ieder geval in het begin, contant geld. Ze zien dan de munten die ze hebben en het wisselgeld dat ze krijgen.

Hoeveel zakgeld geven?

Veel ouders worstelen met de vraag hoe veel zakgeld ze hun kind dan moeten geven. Nibud en Wijzer in geldzaken hebben een lijstje met richtbedragen per leeftijd opgesteld. Die zijn gebaseerd op twee grote enquĆŖtes onder kinderen en jongeren. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar is 1 tot 2 euro per week een goed bedrag. Elk levens- of schooljaar komt daar ongeveer 20 cent bij. De hoogte van het zakgeld is uiteraard ook afhankelijk van wat het kind er van moet betalen. Is het alleen bedoeld voor snoep of speelgoed? Of moet het kind er ook cadeautjes voor familieleden van betalen? Dan is een hoger bedrag op zijn plaats.

Hoeveel geef je? Op de websites van het Nibud en Wijzer in geldzaken staan tabellen met richtbedragen per leeftijd. Die zijn gebaseerd op twee grote enquĆŖtes onder kinderen en jongeren. Kinderen van zes tot acht krijgen gemiddeld 1 tot 2 euro per week. Daarna komt er elk levens- of schooljaar jaar ongeveer 20 cent bij.

Leeftijd KindZakgeld suggestie Nibud
5 jaar50 cent
6 jaar1 euro tot 1,40
7 jaar1 euro to 2 euro
8 jaar1 euro tot 2 euro
9 jaar1,50 tot 2 euro
10 jaar2 euro tot 2,30
11 jaar2 euro tot 2,30
12 jaar2,30 tot 3 euro

Afspraken over zakgeld

Daarnaast zijn duidelijke afspraken belangrijk als het gaat om zakgeld. Geef zakgeld altijd op een vaste dag, zodat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Geef ook geen geld bij als ze het geld binnen 1 dag op maken, van dit soort fouten leren ze alleen maar. Gebruik geld ook niet als straf of beloning.

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! šŸ˜Š

Geef een reactie