Je bekijkt nu Met de trein met kinderen

Reizen met de trein is voor kinderen 1 groot avontuur. Veel kinderen spelen van jongs af aan met een speelgoedtrein waardoor een echte trein iets magisch heeft. Met een aantal handige tips kan reizen in de trein met kinderen ook echt heel leuk zijn. In dit artikel delen we onze tips en ervaringen met het reizen met de trein.

Treinkaartje voor kinderen

Een treinkaartje voor kinderen is erg goedkoop. Baby’s en kinderen tot en met 3 jaar reizen namelijk gratis met de trein. Voorwaarde hiervoor is dat zij geen eigen zitplaats gebruiken. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen gebruik maken van een Railrunner. Een Railrunner kost slechts 2,50 per kind! Met een railrunner kan een dag lang onbeperkt in de 2e klas gereisd worden op alle NS trajecten, binnenlandse reizen van ICE en Intercity Direct. Indien kinderen reizen met een volwassen begeleider met geldig 1e klas vervoersbewijs, dan kan ook gebruik gemaakt worden van de 1e klas. Maximaal 3 railrunners per volwassen begeleider

Fijn in de Trein – Klassieker van Bert & Ernie

Tips in de trein met kinderen

Een treinreis met kinderen is zoals gezegd een heel avontuur. Net als een autoreis of vliegreis is een goede voorbereiding het halve werk. Een aantal tips of dingen om over na te denken helpen je om een ontspannen reis te hebben:

  • Koop je treinkaartjes indien mogelijk van tevoren. Geen gedoe bij de kaartautomaat: je hebt je kaartjes alvast (digitaal) in huis.
  • Denk na over de reis naar het station: waar kan je parkeren? Hoe laat gaat de bus? Wanneer je met kinderen van de bus naar de trein moet zal je iets meer tijd uit moeten trekken dan wanneer je alleen bent. Vertrek ruim op tijd zodat je geen stress hebt om de trein te halen.
  • Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg. Tijdens de treinreis kom je tegenwoordig zelden iemand tegen die wat te eten of drinken verkoopt. Je kan natuurlijk altijd iets op het station bij de KIOSK scoren, maar hier eindig je vaak met een te duur of ongezond tussendoortje.
  • Neem wat speelgoed of een vertrouwde knuffel mee. Je kindje kan het best spannend vinden in de trein en wat bekends kan helpen om tot rust te komen.
  • Bedenk spelletjes om onderweg te spelen: bomen tellen, rode auto’s tellen of ik zie ik zie wat jij niet ziet? Hoeveel stations komen we tegen in de stoptrein? Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je een spelletje bedenken.
  • Wat doe je zelf graag in de trein? Lezen of een muziekje luisteren? Zeker als je kinderen wat ouder zijn vinden ze dat ook vast leuk! Neem een kinderboek mee of luister samen naar een muziekje. Zeker tijdens een langere treinreis kan dit een aanrader zijn.
  • Helaas zijn de toiletten in de trein vaak erg smerig. Denk aan een sanitaire stop voor vertrek en voor een schone luier kan je vaak terecht in een station restauratie of bijvoorbeeld een Burger King. Voor het verschonen op locatie is een eigen verschoningsmatje een must-have!
  • Bouw het langzaam op: neem niet meteen de trein van Amsterdam naar Vlissingen, maar ga bijvoorbeeld eerst een keer van Amsterdam naar Haarlem. Zo kan je kind wennen aan de trein en merk je zelf hoe goed het bevalt.

Dagje uit met de trein

De trein is een ideaal vervoermiddel voor een dagje uit! Enerzijds omdat je geen parkeerstress hebt, maar anderzijds omdat het ook erg voordelig is! De railrunners zijn zoals gezegd erg goedkoop, maar daarnaast kan je via de NS ook veel voordeel uitjes boeken. Via de NS Spoordeelwinkel kunnen bijvoorbeeld combinatietickets gekocht worden waarbij je zowel het treinkaartje combineert met een dierentuin, museum of pretpark kaartje. Hierdoor kan je extra voordelig op reis!

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie