Je bekijkt nu Dingen te doen voor kinderen van 12 tot 16 jaar

Het is vaak lastig om pubers bezig te houden. Het liefst duiken ze achter de spelcomputer of zitten met de smartphone in de hand. Om ze toch aan te zetten tot bewegen vind je hieronder de 7 leukste activiteiten voor jeugd van 12-16 jaar. Van een escape room tot een gezelschapsspel of creativiteit: haal hier inspiratie uit. En nee, niet alle activiteiten hoeven geld te kosten.

Boek een Escaperoom

Vraag een jongere wat hij zou willen doen en vaak komt de escaperoom voorbij. Oftewel ontsnappingskamer, mocht je het naar het Nederlands willen vertalen. Hoe werkt een escaperoom precies? Een groepje wordt in een kamer opgesloten. Dat groepje kan uit vrienden bestaan, maar bijvoorbeeld ook een familiegroepje of klasgenoten.

Binnen een bepaalde tijd moet het groepje uit de kamer ontsnappen. Dit lukt alleen door het oplossen van puzzels en raadsels. Lukt het de groep om voortijdig de kamer te verlaten? Dan is het spel gewonnen. Escape rooms vind je in bijna alle grote steden.

Speel 30 seconds

Zoek je naar activiteiten jeugd 12-16 jaar dat je gewoon thuis kunt doen? Denk dan eens aan het leukste gezelschapsspel voor jongeren en volwassenen: 30 seconds. Dit spel speel je in 2 tot 4 teams. Elk team bestaat uit minimaal twee personen. Bij 30 seconds is het de bedoeling dat teamgenoten zoveel mogelijk woorden raden. Deze worden door een andere teamgenoot omschreven, waarbij het gebruik van bepaalde woorden verboden zijn.

De normale variant is voor iedereen vanaf ongeveer 15 jaar oud. Speel je met jeugd van 12-16 jaar, ga dan voor de juniorvariant. Deze is een stuk eenvoudiger waardoor iedereen mee kan doen. Maar vergis je niet, want er zitten evengoed nog moeilijke woorden tussen.

Zelf iets Koken of bakken

Pubers houden niet van huishoudelijke klusjes, maar voor koken of bakken lopen ze wel weer warm. Al helemaal wanneer dit hun favoriete gerecht is. Het is dan ook een van die leuke activiteiten voor de jeugd van 12-16 jaar. Gewoon thuis of misschien wel in een afgehuurde kookstudio. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een kookworkshop voor jeugdigen.

Om het niet te moeilijk te maken is het aan te raden om het kookboek voor dummies aan te schaffen. Hierin staan de lekkerste en makkelijkste recepten. Iedereen kan het, dus ook kinderen vanaf 12 jaar. Let op: koop geen kinderkookboek, dit is weer te eenvoudig.

Ga Karten

Vooral jongens zijn dol op karten, hoewel meisjes hier ook wel wat van kunnen. Laat ze tegen elkaar racen op de kartbaan. Zitten er Formule 1 fans tussen dan zou je zeker eens bij de kartbaan in Swalmen (Limburg) moeten kijken. In Echt (ook Limburg) zit het Jos Verstappen Kartcenter.

Karten is wel een van de duurdere activiteiten. Een heat van 10 minuten kost tussen de € 10 en € 16. Houd er rekening mee dat er naar leeftijd of lengte gekeken wordt. Hierdoor kan het gebeuren dat een kind van 12 een andere heat rijdt dan eentje van 16. Vraagt dit van tevoren even na.

Bezoek aan het pretpark

Heb je een groter budget dan zou je eens naar een pretpark kunnen gaan. Dit soort activiteiten voor de jeugd van 12-16 jaar valt altijd goed in de smaak. Kies dan wel een pretpark met voldoende ‘wilde’ attracties. Denk hierbij aan de Efteling, Phantasialand, Toverland of Walibi. De pretparken Duinrell en Slagharen zijn ook leuk maar niet elke puber vindt de attracties in deze parkje uitdagend genoeg.

Een bezoek aan een pretpark kost ongeveer €30-€50 per persoon. Dit betreft niet alleen een entreeticket maar ook een hapje en een drankje. Grotere pretparken zijn naar verhouding duurder, dit is wel iets om rekening mee te houden.

Tegen elkaar VR gamen

De jeugd maak je blij met gamen. Zoek je een activiteit voor binnen? Denk dan eens aan VR gamen. Dit gaat toch een stapje verder want de jeugd stapt een virtuele wereld binnen. In deze wereld lijkt alles echt, waardoor ze helemaal in de game worden meegetrokken.

VR gamen kan met de PlayStation 5 over de Xbox One. Ook de Nintendo Switch maakt VR gamen mogelijk.

Energie eruit met Trampolinespringen

Dacht je dat trampoline springen alleen voor kleine kinderen was? Fout gedacht want ook de jeugd en zelfs volwassenen springen hiermee weg. Heb je toevallig een trampoline in de tuin staan dan dat is dit helemaal perfect. Wel is het belangrijk dat de trampoline groot genoeg is, want de jeugd wil hier met meerdere personen op. Wie kan het hoogst springen of voert de ingewikkeldste capriolen uit?

Trampolinespringen kan ook bij speciale trampolineparken. Meestal indoor, waarbij de trampolines ontzettend groot zijn. Bij dit soort bedrijven kun je naast trampoline springen ook eten en drinken. Dit maakt de activiteit helemaal compleet.

Tips activiteiten kinderen 12-16 jaar

Organiseer niet zomaar een activiteit voor kinderen van 12-16 jaar oud. Probeer vooraf te achterhalen of iedereen de activiteit ook leuk vindt. Het heeft namelijk geen zin om ergens veel geld in te steken waarbij de helft met een lang gezicht rondloopt.

Verder is het aan te raden om rekening te houden met eventuele beperkingen. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maar er zijn ook kinderen die misschien een lichamelijke beperking hebben. Zit er bijvoorbeeld in de groep een kind in een rolstoel, dan is trampoline springen niet zo handig. Het is belangrijk dat niemand van de activiteit wordt uitgesloten: iedereen mag en kan meedoen.

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie