Je bekijkt nu Tips voor een geslaagd kinderfeestje
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:11 minuten gelezen

Om kinderfeestjes goed te kunnen organiseren hebben we hieronder een aantal tips op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

Ga uit van het kind

Niets is zo erg dan een ouder die vooral bezig is met wat hem/haar leuk lijkt en daarbij het kind vergeet. Stem af met je kind. Wat vind je leuk voor op het feestje. Wat vind je niet leuk? Wat voor spelletjes doen we wel en wat doen we niet. Het lijkt simpel maar het is een valkuil voor veel ouders die zo ongemerkt kinderfeestjes hebben laten mislukken.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Vaak hebben we het al druk zat met werk en gezin en komt het kinderfeestje er nog eens bovenop. Durf uit te besteden wat je niet leuk vind of waar je niet goed in bent. Je hoeft niet alles zelf te doen. In de winkel en op het internet is genoeg wat je tot hulp kan zijn voor het kinderfeestje. Van speurtochten en traktaties tot uitnodigingen voor het verjaardagsfeest. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden!

Kies een thema voor het kinderfeestje

Het moeilijkste is vaak om alles zelf te bedenken. Er is zo veel keuze. Begin daarom met een thema voor het kinderfeestje. Vanuit het thema kun je zo makkelijker de uitnodigingen, traktaties en spelletjes voor het feestje kiezen. Kies je Italië als thema dan kun je samen pizza maken en eten en de toren van Pisa spelen bijvoorbeeld. Kies je voor een ridder thema dan kun je de kinderen laten verkleden, kippenpootjes kluiven en pijl en boog schieten. Een thema voor je feestje geeft je een houvast voor de andere keuzes.

Begin op tijd

Op het laatste moment stressen is voor niemand leuk. Begin daarom op tijd met het organiseren van het verjaardagsfeest. Begin bijvoorbeeld drie weken van te voren al met bedenken wat het thema is en wat je wilt gaan doen. Welke traktaties, welke spelletjes, welke uitnodigingen, enz.
Stuur de uitnodigingen ook op tijd. Het is jammer als kinderen niet kunnen komen op het feestje omdat ze zwemles niet meer konden ruilen bijvoorbeeld.

Wil niet te veel op een kinderfeestje

Veel mensen proppen hun kinderfeestjes te vol. Het is dan bijna een schema wat ze moeten afwerken. Dat is jammer want een kinderfeestje is het leukste als het ontspannen kan. Kinderen die op het kinderfeestje komen weten vaak niet wat je allemaal gaat doen. Ze missen dus ook niets als iets niet doorgaat. Kinderen willen vaak spelen en bedenken hun eigen spel. Geef ze daar de ruimte voor. Voor de zekerheid kun je natuurlijk een paar spelletjes achter de hand houden voor als het feestje wat inzakt.

spelletjes kinderfeest

Spelletjes voor een kinderfeestje

Op een kinderfeestje is er niets leukers dan met alle kinderen een spelletje te doen. Hieronder aantal tips voor spelletjes op een rijtje gezet. Veel plezier er mee!

Ballon Trappen

Benodigdheden: Ballonnen en touw.

Blaas de ballonnen op, voor elk kind 1 ballon. Maak daarna bij elke kind een ballon vast aan zijn of haar voet. Elk kind heeft nu een ballon aan een voet. Het spel is om bij de ander de ballon kapot te trappen en te zorgen dat jouw ballon niet kapot gaat. Het is dus belangrijk dat je niet alleen kijkt wiens ballon jij kapot kan trappen maar dat je ook oplet wie het op jouw ballon heeft voorzien. Wie als laatste nog een hele ballon heeft, die heeft gewonnen. Als variant kun je er voor kiezen dat wiens ballon stuk is moet gaan zitten. Zo blijven alleen de kinderen met een ballon in het spel.

Levend kwartet

Benodigdheden: Papier en pen.

Elk kind op het feestje krijt een stukje papier en schrijft daarop een woord. Dit kan een voorwerp zijn of een persoon of wat dan ook. De aanwezige kinderen verdeel je in gelijke groepen en als iedereen een woord opgeschreven heeft haalt iemand de papiertjes op. De woorden op de papiertjes worden nu een voor een voorgelezen. Het groepje van de jarige mag beginnen met raden welke naam bij welke persoon hoort.
Als iemand zijn naam geraden word hoort hij of zij bij het groepje wat het geraden heeft. Als een groepje alle namen van de tegenstanders geraden heeft is het de winnaar.

Sweet Memory

Benodigdheden: Een even aantal plastic bakers (ondoorzichtig) en een voorraad snoep.

Leg onder elk bekertje een snoepje neer. Zorg dat van elk soort snoepje (vorm, smaak of kleur) er nog een tweede onder een ander bekertje ligt.
De kinderen mogen nu om de beurt twee bekers optillen om te kijken welk snoepje er onder ligt. Hebben ze twee die hetzelfde zijn dan mogen ze het houden en opeten. Hebben ze niet twee dezelfde dan mag de volgende!

Maffiosi

Benodigdheden: Pen en papier.

Maak net zoveel briefjes als er kinderen zijn en schrijf op twee Maffiosi en op de rest Burger. De kinderen krijgen een briefje en kijken wat ze zijn: Burger of maffiosi. Elke beurt bestaat uit twee ronden: Een nachtronde waarin de maffiosi burgers kunnen vermoorden en een dagronde waarin de burgers een van de spelers kunnen wegstemmen.

In het begin vraagt de spelleider de kinderen hun ogen dicht te doen. “Het wordt nacht en iedereen doet de ogen dicht”. Dan vraagt de spelleider aan de maffiosi om hun ogen open te doen. De maffiosi weten dan van elkaar dat ze maffiosi zijn en kunnen zo gaan proberen samen te werken. Daarna doen de maffiosi hun ogen dicht. De spelleider gaat dan verder: “In deze nacht lopen de maffiosi de stad rond. Zullen ze iemand vermoorden? Wordt er geschoten op…” De spelleider gaat zo heel de kring rond en noemt een voor een de namen van de kinderen. De maffiosi kunnen “schieten” door bij een naam van een kind hun hand op te steken. Elke maffiosi mag 1x schieten per nacht. Als een burger twee keer beschoten is dan is hij dood.

Nadat iedereen in de kring genoemd is en de maffiosi geschoten hebben gaat de spelleider verder. “Het wordt weer dag en iedereen doet de ogen open. Er is vannacht twee keer geschoten en wel op…” Als er twee schoten op de zelfde persoon zijn dan is die dood en mag die alleen nog maar kijken. Zijn er op twee verschillende personen geschoten dan blijven die personen leven totdat ze in een latere ronde voor de tweede keer geraakt worden en zo vermoord worden.

Nu mogen de nog levende spelers elkaar beschuldigen van lidmaatschap van de maffia. Als de kinderen hun zegje hebben gedaan begint de spelleider de stemronde: “Wie stemt er op… en wie stemt er op…” Als iedereen gestemd heeft wordt diegene met de meeste stemmen uit het spel gestemd. Hij mag niet meer mee doen.

Nadat er iemand uitgestemd is gaat de spelleider weer verder met de tweede beurt. “Het wordt weer nacht…, enz”. Mocht een van de maffiosi uit het spel gestemd zijn dan kan die niet meer schieten. Ook op vermoorde of weggestemde burgers kan niet geschoten worden. Ronde na ronde gaat het spel verder totdat beide maffiosi weggestemd zijn of alle burgers vermoord zijn…

Chipzen!

Benodigdheden: Bak met chips, verkleedkleren en een dobbelsteen.

Als een kind met de dobbelsteen zes gooit moet het zo snel mogelijk de verkleedkleren (bv muts, sjaal en een bril) aan doen en daarna mag het zo veel chips eten totdat een ander zes gooit…!

Stoelendans

Benodigdheden: Stoelen en muziek.

Zet de stoelen in een kring met de ruggen naar elkaar toe. Zorg dat er een stoel minder is dan dat er kinderen zijn. Als de muziek aan gaat lopen of dansen de kinderen rond de stoelen. Zodra de muziek uitgaat moeten ze zo snel mogelijk op een stoel zitten. Wie geen stoel meer heeft is af. Daarna gaat de muziek weer aan en herhaald zich het geheel. Net zo lang totdat er maar 1 kind over is!

Fruitschaal

Benodigdheden: Stoelen.

Zet de stoelen in een kring naar elkaar toe. Zorg dat er een stoel minder is dan er kinderen zijn. Iedereen krijgt nu te horen welk stuk fruit hij of zij is: Appel, banaan of peer. In het midden van de kring staat het kind dat jarig is en die mag een fruitsoort roepen. Als die peer roept moeten alle peren opstaan en een nieuw plekje zoeken. Diegene in de kring probeert natuurlijk ook een vrijgekomen plekje te vinden. Wie dan geen plek meer heeft mag dan een fruitsoort noemen. Als je fruitschaal zegt moet iedereen een nieuw plekje zoeken!

Wie ben ik?

Benodigdheden: Pen, papier, plakband.

Schrijf op stukje papier voor elk kind een woord. Dit kan een voorwerp zijn of een bekend persoon. Plak vervolgens bij elk kind dit achterop de rug. De kinderen moeten nu aan elkaar vragen stellen om er achter te komen wat er op hun eigen kaartje staat. Je mag alleen met ja of nee antwoord geven op de vragen!

Proeverij

Benodigdheden: bakjes met eten en een blinddoek.

Blinddoek een kind en laat die vervolgens allerlei hapjes proeven van eten. (bijvoorbeeld mosterd, suiker, stroop, zout, boter, enz. Vervolgens moeten ze raden wat ze net geproefd hebben.

Snoephappen

Benodigheden: Een bak met water en snoep wat tegen water kan.

Leg in een bak met water een snoepje. Om de beurt mogen de kinderen proberen het snoepje te pakken te krijgen door met hun hoofd in de bak met water te gaan. Ze mogen geen handen gebruiken!

snoep spelletjes kinderen

Geef een reactie