Spelen is een activiteit die alle kinderen zouden moeten doen, niet alleen voor de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden, maar ook voor hun intellectuele capaciteiten. Spelen gaat niet alleen om plezier maken, het is ook bedoeld om te leren, te groeien en een band met hun vrienden op te bouwen. Buitenspelen wordt sterk aanbevolen door kinderpsychologen en kinderartsen. Laten we eens kijken waarom.
Buitenspelen om motorische vaardigheden en fysieke kracht te ontwikkelen
Het eerste voordeel van buitenspelen, midden in de natuur, is dat het de motoriek van kinderen versterkt. Rennen in de tuin of op het gras, schreeuwen, springen, vlinders vangen, touwtjespringen, enzovoort. Dit alles stelt kinderen in staat hun armen en benen te versterken en hun hele lichaam te bewegen. Het is een beetje zoals sporten, maar dan urenlang. En we weten allemaal hoe goed sporten is voor ons lichaam. Hierdoor blijf je fit en gezond.
Constant bezig zijn vergt energie. Kinderen hebben veel energie, maar die moet wel gekanaliseerd worden. Buitenspelen maakt dat mogelijk. Of het nu op de binnenplaats, in de tuin of in de parken is, er is voldoende ruimte voor iedereen om zoveel energie te besteden als hij of zij wil. Buitenspelen wordt ook aanbevolen voor kinderen met overgewicht, zodat ze calorieën kunnen verbranden terwijl ze spelen en plezier hebben.
Buitenspelen om vriendschappen te smeden
Wanneer kinderen buiten spelen, ontmoeten ze vaak anderen en kunnen ze vriendschappen sluiten. Kinderen zijn niet erg kieskeurig. Het is voldoende dat ze elkaar tegenkomen, bijvoorbeeld samen op speeltoestellen gaan zitten en spelen, om een band op te bouwen. Samen spelen versterkt die band.
Kinderen hebben ook een sociaal leven nodig om te groeien. Ze moeten leren omgaan met hun emoties, nieuwe uitdagingen aangaan en als je ze niet naar buiten laat gaan om te spelen, zullen ze dat nooit leren. Het wordt aanbevolen om kinderen kennis te laten maken met een leven buiten het huis en de school.
Buitenspelen om de verbeelding te stimuleren en creativiteit te ontwikkelen
De natuur stimuleert vaak de verbeelding van kinderen, waardoor ze nieuwe dingen kunnen bedenken en in hun passie kunnen opbloeien. Kijk maar naar hoe ze hutten of zelfs kastelen bouwen – buiten kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten. Kinderen passen zich gemakkelijk aan en kunnen alles gebruiken, absoluut alles, om iets te creëren. Rollenspellen komen ook vaak voor, en buiten met vrienden kunnen ze die uitvoeren. Sommigen zullen dokter zijn, anderen superhelden. Hun creativiteit lijkt eindeloos. Door deze buitenactiviteiten kunnen ze hun vermogen ontwikkelen om met anderen samen te leven, nieuwe uitdagingen aan te gaan en problemen op te lossen.
Vooral in de herfst is het eenvoudig: verzamel bladeren in diverse kleuren, zoek eikeltjes en haal nog meer moois uit de natuur dat in die periode gewoon op de grond ligt. Als alles is verzameld wat ze zoeken, kun je er een mooie collage mee maken. Het enige wat je nodig hebt, is een groot stuk papier, lijm, een schaar en eventueel plakband en een paar stiften. Maak een herfstcollage en laat de verbeelding van jouw kinderen (of die van anderen) de vrije loop. Het is leuk om te doen en nog leuker als ze er zelf ook plezier in hebben.
Buitenspelen om zelfvertrouwen op te bouwen
Als kinderen thuis spelen, kunnen ze zich vermaken, maar dan meestal alleen in het gezinsverband. Binnen blijven is in hun comfortzone blijven, op een plek waar ze gewend zijn te zijn. Eenmaal buiten gaat de wereld voor hen open. Ze komen uit de familiecocon en staan op het punt nieuwe avonturen te beleven, misschien met nieuwe vrienden. Dit ontwikkelt hun zelfvertrouwen. Ze staan een beetje alleen voor, moeten zelf beslissingen nemen, zelfstandig problemen oplossen, en leren zelfstandig te zijn, want de ouders zijn er even niet. Ze moeten al deze vaardigheden echter verwerven. Door naar buiten te gaan om te spelen, kunnen ze onafhankelijkheid leren. Buitenspellen zijn vaak ook risicovoller. Kinderen moeten leren wat ze kunnen doen zonder de tussenkomst van volwassenen. Skateboarden is hier een perfect voorbeeld van. Als al hun vrienden het doen, willen zij het ook proberen. En dat is een grote stap naar zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Als we risico’s nemen, leren we ook onze angsten te beheersen.
Buitenspelen om het immuunsysteem te versterken
Kinderen die buiten spelen, worden voortdurend blootgesteld aan allerlei soorten bacteriën en parasieten, in tegenstelling tot degenen die in het comfort van hun huis blijven. Het feit dat ze in direct contact staan met deze micro-organismen versterkt echter op natuurlijke wijze hun immuunsysteem en vermindert het risico op bepaalde ziekten en zelfs allergieën.
Bovendien worden ze ook blootgesteld aan de zon, een onveranderlijke bron van vitamine D, die essentieel is voor hun groei. Moedig ze bijvoorbeeld aan om te tuinieren met kindertuinkits. Hierdoor kunnen ze niet alleen weer contact maken met de aarde, maar worden ze ook gelukkig en gezond.
Buitenspelen om de omgeving beter te begrijpen
Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan het belang van het milieu bij te brengen, en door ze mee naar buiten te nemen, kunnen we dat doen. Moedig ze bijvoorbeeld aan om op een kinderfiets te rijden, want deze voertuigen stoten geen CO2 uit. Zo leren ze geleidelijk aan dat het belangrijk is om de natuur en het milieu om ons heen te respecteren. Door buiten te spelen ontdekken ze ook nieuwe dieren en leren ze van de natuur te houden. Ze zullen het leuk vinden om naar buiten te gaan en buiten te spelen, zelfs als ze volwassen worden, blijven ze dat doen, hun hele leven lang.