Je bekijkt nu Wanneer leer je je kind een vreemde taal?
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Tips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen hoe handig het is als je kinderen een andere taal kunnen spreken, vooral Engels. Het is tegenwoordig een soort universele taal geworden waarmee je vrijwel overal kunt communiceren. Als je je herinnert hoe moeilijk het was om zelf een nieuwe taal te leren, vooral als volwassene, dan kun je vaststellen dat je het je kinderen nu een stuk gemakkelijker kunt maken, zolang ze nog jong zijn.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen talen op jonge leeftijd veel makkelijker oppikken. Dit komt doordat leren voor hen meer een kwestie is van luisteren en herhalen dan van studeren. Het deel van hun hersenen dat tot ongeveer 3 jaar oud wordt gestimuleerd, is vooral gericht op luisteren en begrijpen. Dus, net zoals kinderen moeiteloos hun moedertaal leren, kunnen ze op een natuurlijke manier een andere taal oppikken.

Natuurlijk verwachten we niet dat kinderen meteen perfect Engels spreken, zoals iemand die dat zijn hele leven heeft gedaan. Maar het is wel het perfecte moment om ze de basis bij te brengen terwijl ze opgroeien.

De voordelen van jong taal leren

Onderzoek heeft laten zien dat het menselijk brein het beste in staat is om nieuwe talen te leren vanaf de geboorte tot ongeveer 7 jaar. Na die leeftijd wordt het leren langzamer en moeilijker. In het geval van een tweede taal hebben kinderen die vroeg beginnen een voorsprong, vooral als het gaat om het goed uitspreken van woorden, in vergelijking met kinderen die later beginnen.

Kinderen leren vooral door te luisteren en te herhalen, niet zozeer door te lezen en te schrijven. Dit betekent dat ze een vreemde taal meer instinctief begrijpen, net zoals ze hun moedertaal hebben geleerd.

Het leren van een tweede taal die aansluit bij hun moedertaal bevordert ook hun mentale flexibiliteit en probleemoplossend vermogen. Kinderen die twee talen beheersen, kunnen zich beter concentreren en hebben een breder perspectief op de wereld. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die op jonge leeftijd een tweede taal leren, beter zijn in het nemen van beslissingen en sneller kunnen denken.

De juiste leeftijd om te beginnen

Kortom, hoe eerder je begint met het leren van een tweede taal, hoe beter. Kinderen die vanaf hun geboorte worden blootgesteld aan twee talen kunnen deze moeiteloos combineren en spreken zonder het accent van de ene taal over te nemen in de andere.

Om dit proces echt goed te laten werken, moeten kinderen regelmatig en intensief worden blootgesteld aan de tweede taal, net zoals ze met hun moedertaal zouden zijn. Als het mogelijk is, kunnen ze de tweede taal het beste leren van een moedertaalspreker. Als dat niet lukt, kunnen ze vertrouwd raken met een tweede taal door middel van verhalen, liedjes en muzikale verhalen in die taal.

Nogmaals, zelfs na de leeftijd van 7 jaar is het nog steeds mogelijk om een vreemde taal vloeiend te leren, vooral omdat Engels vaak wordt onderwezen op scholen. Het zal waarschijnlijk langer duren en wat meer moeite kosten om het juiste accent te krijgen, maar met doorzettingsvermogen, het bekijken van YouTube-video’s en begrip, of zelfs een vakantie in het buitenland, kunnen ze nog steeds succesvol een tweede taal leren.

Geef een reactie