Je wordt vader, spannend! Er zal heel wat op je af komen. Je zult je misschien wel afvragen of je er wel klaar voor bent, dat is héél begrijpelijk. Bijna elke man heeft wel een moment dat hij zich dit afvraagt. Ook vrouwen vragen zich dit af. Het is niet niks om een klein mensje op de wereld te zetten, dit is een hele verantwoordelijkheid maar zo ontzettend leuk en liefdevol. Geniet zo veel je kunt, je krijgt er zoveel voor terug…
Vrouw/vriendin zwanger, wat te verwachten?
Onzekerheid en twijfel, ben ik klaar voor het vaderschap? Alles zal nu om de baby draaien!
- Je zult samen de babyuitzet gaan kopen (kamertje, kinderwagen, etc.)
- Samen naar de zwangerschapsgym of yoga
- Samen naar de afspraken bij de verloskundige/gynaecoloog
- Je/jullie zult/zullen misschien minder of zelfs meer zin in seks hebben
- De borsten van je vrouw worden groter maar je mag er waarschijnlijk niet aanzitten omdat dat te pijnlijk is.
- Je krijgt te maken met zwangerschapshormonen die stemmingswisselingen kunnen veroorzaken.
- Het ene moment is je vrouw vrolijk en het volgen kan ze in huilen uitbarsten. Dit hoort er allemaal bij, het enige dat je kunt doen is haar steunen.
- Naarmate de zwangerschap vordert zal ze steeds meer moeten plassen ook ’s nachts waardoor jouw en haar nachtrust verstoord kunnen worden.
- Ze kan last hebben van ochtend misselijkheid. Je kunt haar dan een licht ontbijt met een kopje thee op bed brengen.
- Maak samen een geboorteplan.
Vaders worden vaak een beetje vergeten als de vrouw zwanger is maar als aanstaande vader komt er ook heel veel op je af.
Hoe kun je je voorbereiden op de komst van je kindje?
- Je kunt tijdens de zwangerschap contact maken met je kindje door de buik van je partner vast te houden en te praten tegen je kindje. Zo raakt je kindje al gewend aan je stem.
- Je kunt met je partner mee naar de controles en de echo’s dan kun je het hartje horen en op de echo’s je kindje al zien. Dan wordt het wat wezenlijker.
- Je kunt je gaan inlezen op wat je te wachten staat als aanstaande vader.
Het kan zo maar zijn dat je vrouw allerlei kwaaltjes heeft tijdens de zwangerschap en dat het hele moeilijke maanden gaan worden.

Wat voor kwaaltjes kun je verwachten?
Misselijkheid
Dit komt meestal de eerste 3 maanden van de zwangerschap voor maar kan zelfs de gehele zwangerschap duren. Je partner zal zich daardoor slap en vermoeid voelen.
Vermoeidheid
Daar heeft bijna iedere vrouw last van. Het is niet zo maar een vermoeidheid. Het is niet te vergelijken met een lange dag werken. Het is een extreme vermoeidheid die veroorzaakt wordt doordat de vorming van het kindje in de buik heel veel energie vraagt. Denk dus niet dat je partner zich aanstelt want het is serieus.
Hormonen
Door de zwangerschapshormonen in haar lichaam kan ze last krijgen van stemmingswisselingen (moodswings). Ze kan van het ene op het andere moment chagrijnig zijn of verdrietig of zelfs spontaan een lachbui krijgen. Er is voor jou als vader geen touw aan vast te knopen.
Probeer je zwangere partner te steunen want het is maar tijdelijk. In de eerste 3 maanden zal je partner hier het meeste last van hebben maar er zijn ook vrouwen die een uitzondering op de regel zijn en er helemaal geen last van hebben.
Bekkeninstabiliteit
Je partner kan geconfronteerd worden met bekkeninstabiliteit.
Het bekken bestaat uit verschillende botten, het heiligbeen (rug), een darmbeen (beide zijkanten) en de schaambeenderen (voorkant).
Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden die de botten bij elkaar houden verzwakken of beschadigd raken(ook mannen kunnen bekkeninstabiliteit krijgen door bijvoorbeeld een ongeluk).
De banden worden zo rond de 20e week van de zwangerschap weker door aanmaak van het hormoon relaxine, hierdoor kunnen de botten beweeglijker worden en meer ruimte krijgen, dit kan pijn veroorzaken.
Symptomen van bekkeninstabiliteit kunnen zijn: pijn in de onderrug, pijn in het schaambeen en pijn rond het stuitje.
Sommige vrouwen hebben zo’n zware bekkeninstabiliteit dat ze niet meer kunnen lopen dus dan zal er van jou als partner veel gevraagd worden, zeker als er al meerdere kinderen in het gezin zijn.
Zwangerschapssuiker
Heeft je partner zwangerschapssuiker/zwangerschapsdiabetes dan is dit wat met haar en de baby gebeurt. Bij zwangerschapsdiabetes wordt de extra insuline die het lichaam nodig heeft niet of niet genoeg aangemaakt. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Dit kan schadelijk zijn voor je baby. Het is een tijdelijke soort diabetes. Na de bevalling zal het direct over zijn.
Symptomen:
- veel dorst
- veel plassen
- je kindje groeit te snel voor de duur van de zwangerschap.
Over het algemeen wordt tussen de 26e en de 28e week door de verloskundige de bloedsuikerspiegel gemeten. Bij een te hoge waarde is er sprake van zwangerschapsdiabetes. Gevolg zwangerschapsdiabetes:
De baby krijgt te veel suiker (glucose) in het bloed met als gevolg dat de baby erg groot wordt waardoor de bevalling bemoeilijkt wordt.
De baby zou hier blessures door op kunnen lopen aan bijvoorbeeld de schoudertjes. De moeder moet goed opletten wat ze eet en drinkt.
Zere borsten
Doordat de melkklieren zich ontwikkelen kan je partner erg last krijgen van zere borsten, zelfs zo erg dat ze een aanraking niet kan velen. Ook zullen de borsten in omvang toenemen.
Slecht slapen
Naarmate de buik van je partner groeit zal het lastiger worden om een prettige slaaphouding te vinden. Daardoor zal het moeilijker worden om de slaap te vatten.
Rugpijn
Doordat de buik groeit en je partner steeds meer gewicht mee moet dragen, waardoor de houding ook verandert kan ze last krijgen van lage rugpijn.
Maagzuur
De kringspier tussen maag en slokdarm sluit minder goed onder invloed van hormonen, hierdoor kan je partner last krijgen van maagzuur.
Laat je niet afschrikken door bovenstaande klachten, dit zijn klachten die kunnen ontstaan en niet noodzakelijk hoeven te gebeuren. Laat je blijdschap hier niet door beïnvloeden maar geniet met volle teugen van jullie zwangerschap.

Seks tijdens en na de zwangerschap
Seks tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is er geen enkel probleem om seks te hebben. Het zal naarmate de zwangerschap vordert wel wat aanpassen worden wat betreft de standjes. Zolang het prettig is voor beide is het prima. Je kunt je kindje niet beschadigen door penetratie met je penis. Het kan zijn dat jij of je vrouw minder zin heeft in seks maar het kan ook zo maar zijn dat het juist het omgekeerde is en dat jullie of één van jullie juist héél erg veel zin heeft. Dit is bij iedereen anders. Tot het eind van de zwangerschap kunnen jullie gewoon seksueel actief zijn maar zodra het water is gebroken of dat er al enige ontsluiting is, is het af te raden, dit in verband met infectiegevaar.
Seks na de zwangerschap
Na de zwangerschap komt er eerst een herstelperiode voor je vrouw. Ze heeft misschien hechtingen die nog moeten genezen. De baarmoedermond is na ongeveer 17 dagen geheel gesloten zodat er geen infectiegevaar meer is. Het is verstandig om de eerste 3 weken geen seks te hebben. Daarna ligt het aan jullie beide of de zin er is. Het kan best even angstig zijn om weer voor het eerst na de geboorte seks te hebben, neem de tijd en spreek je gevoel uit en laat je vrouw aangeven wat en of ze het prettig vindt. Misschien is ze er nog lang niet aan toe, heb daar begrip voor.

Wat is je taak als man voor en tijdens de bevalling?
Zodra de bevalling begint kun je:
- De tijd opnemen tussen de weeën en de verloskundige bellen indien nodig of als jullie de behoefte hebben.
- Je kunt de kids naar de oppas brengen of ze op laten halen.
- Haar steunen en misschien de pijnlijke plekken masseren als ze dat prettig vindt
- Zorg voor een ontspannen sfeertje in huis door misschien wat rustgevende muziek op te zetten
- Stimuleer haar door lieve bemoedigende woordjes tegen haar te zeggen ondanks dat ze misschien wel heel onredelijk overkomt (ze kan zelfs tegen je gaan schreeuwen)
- Puf met haar mee
- Zorg dat alles klaar staat voor als jullie naar het ziekenhuis gaan, vooral het fototoestel.
- Wees voorbereid (lees je in)als de bevalling niet standaard verloopt (tangverlossing, vacuümpomp of keizersnee)
- Kun je niet goed tegen bloed, ga dan bij het hoofd van je vrouw zitten.
Wat te regelen na de geboorte?
Na de geboorte moet er een hoop geregeld worden, een schone taak voor jou als vader.
- Allereerst de naaste familie op de hoogte stellen dat jullie kindje is geboren
- Zorg ervoor dat het thuis aan kant is (misschien een familielid dit laten verzorgen), schoon bed, een bloemetje voor je vrouw en versieren
- De kinderen laten komen om hun nieuwe broertje/zusje te ontmoeten
Jullie kindje aangeven bij de gemeente, dit dient binnen 3 dagen te gebeuren - Jullie kindje erkennen, dit kun je al voor de geboorte doen
- Jullie kindje bij laten schrijven bij de zorgverzekering
- Ouderschapsverlof regelen