Je bekijkt nu Voorkeurshouding baby voorkomen of afleren
 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Baby
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Leestijd:5 minuten gelezen

Ongeveer 80% van de baby’s ontwikkelen na de geboorte een voorkeurshouding. In de meeste gevallen gaat het om een voorkeurshouding naar rechts. Dit verschijnsel komt tegenwoordig vaker voor dan in het verleden, omdat ouders nu geadviseerd wordt hun baby altijd op zijn ruggetje te laten slapen. Jongens hebben iets vaker last van een voorkeurshouding dan meisjes. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je een voorkeurshouding kan voorkomen of hoe je dit af kan leren.


Oorzaak voorkeurshouding baby

Er kunnen verschillende redenen zijn dat een baby een voorkeurshouding aanneemt. Er kan een fysieke oorzaak zijn. Kinderen die in een stuitligging zijn geboren hebben er bijvoorbeeld vaker last van. Ook kan de baby een kromming in de wervelkolom hebben. Je baby steeds in dezelfde houding voeden kan ook een voorkeurshouding stimuleren, net als geluid en/of licht dat steeds van dezelfde kant komt als de baby in zijn bed of in de box ligt.

Gevolg voorkeurshouding baby

Als een kind een duidelijke voorkeurshouding heeft, kan zijn hoofdje aan één kant platter worden en scheefgroeien. Dat komt doordat het schedelbot van een baby nog week is en makkelijk vervormt. De gevolgen kunnen groot zijn als een afgeplat en scheef hoofdje niet vroegtijdig gecorrigeerd wordt. Je kind kan problemen krijgen met zijn ontwikkeling, omdat hij bepaalde bewegingen niet goed kan maken.

Gelukkig komt dit bijna niet meer voor omdat het consultatiebureau, en ook ouders steeds alerter zijn op een voorkeurshouding bij baby’s. Ook vanuit cosmetisch oogpunt is het belangrijk dat een voorkeurshouding afgeleerd wordt en een plat hoofdje wordt gecorrigeerd.

baby voorkeurshouding voorkomen

Voorkeurshouding Voorkomen

Een baby heeft de eerste drie maanden van zijn of haar leven de grootste kans een voorkeurshouding te ontwikkelen. Het is dan ook juist in deze periode heel belangrijk dat je je baby in afwisselende houdingen neerlegt en zijn niet-voorkeurshouding stimuleert.

Tips bij het voorkomen voorkeurshouding

 • Slaapt de baby steeds met het hoofd dezelfde kant op, draai dan het hoofd om zodra hij goed slaapt. Als hij zijn hoofd gelijk weer terugdraait, probeer het dan na vijf minuten nog eens.
 • Draai het bedje regelmatig om, zodat het licht eens van de andere kant komt. Kan je het bedje niet omdraaien, maak het dan andersom op.
 • Leg een speeltje of knuffel aan de niet-voorkeurskant.
 • Leg het aankleedkussen recht voor je neer zodat je baby je recht aan kan kijken of leg hem afwisselend met zijn hoofdje naar de rechter- en linkerkant van de commode.
 • Leg je baby bij het voeden afwisselend op de rechter- en de linkerarm. Bij borstvoeding gaat dit al automatisch.
 • Leg je baby, als je er bij bent en hij wakker is, op zijn buik, zodat hij zijn hoofd alle kanten op kan draaien.
 • Als je je baby tegen je aanhoudt, zorg dan dat zijn hoofd naar de niet-voorkeurszijde is gedraaid.
 • Speel met je baby terwijl hij op je benen ligt, dit stimuleert het rechtuit kijken.
 • Laat je baby zo op schoot zitten dat je stem vanaf de niet-voorkeurskant komt.
 • Hang in de box de speeltjes aan de niet-voorkeurszijde.
 • Draag je baby regelmatig in een draagdoek.

Afleren voorkeurshouding door middel van fysiotherapie

Als je baby ondanks jouw inzet toch een duidelijk voorkeurshouding blijft houden, geeft het consultatiebureau jullie oefeningen mee of verwijst het jullie door naar een fysiotherapeut. Ook kun je een afspraak maken bij een osteopaat. Veel ouders van kinderen met een voorkeurshouding hebben hier positieve ervaringen mee. Een osteopaat werkt onder andere aan de beweeglijkheid van de wervelkolom en kan zorgen voor een herstel van de beweeglijkheid van de verschillende schedeldelen van je baby waardoor hij van zijn voorkeurshouding kan afkomen.

Behandeling plat hoofdje

Blijft het hoofd van een kind asymmetrisch, dan raden sommige artsen een redressiehelm aan. Dit is een helm die je kind een half jaar lang, dag en nacht moet dragen.

fysio voorkeurshouding baby

Geef een reactie