De Canarische eilanden zijn een zeer populaire vakantiebestemming met kinderen. Dit komt enerzijds dankzij de perfecte combinatie van zon, zee en strand en het fijne klimaat. Aan de andere kant vanwege de vele faciliteiten en dingen te doen met kinderen. Om meteen het belangrijkste nadeel te noemen: de Canarische Eilanden zijn 4-5 uur vliegen. Daarmee is het bijna twee keer zo ver als bestemmingen op het vaste land van Spanje. Maar als je eenmaal op het strand ligt, zul je niet direct denken aan de relatief lange vliegreis. Je zult genieten van de mooie omgeving die is ontstaan door de vulkanen op de eilanden. Feitelijk sta je dan op de flanken van een vulkaan als je je op het strand begeeft. Deze vulkanen zijn onderzees en je hebt het eigenlijk helemaal niet als je er op vakantie bent. In feite zijn de Canarische eilanden gewoon de toppen van de vulkanen die zich grotendeels onder zee bevinden.

Klimaat Canarische Eilanden

Gemiddeld schijnt de zon op de Canarische Eilanden 200 dagen per jaar. Een vakantie naar de Canarische Eilanden is geschikt voor iedereen! Families, jongeren, zonaanbidders, watersporters, wandelaars en cultuurliefhebbers kunnen genieten van al het moois dat deze eilanden te bieden hebben. Daarnaast mag je ook het nachtleven zeker niet missen! Het enige eiland waar je dit wel enigszins kunt merken, is op Tenerife. Op dit eiland kun je aan de caldera die er nu nog te bezoeken is, wel zien dat het van oorsprong een vulkaan was. De Pico is nog steeds op Tenerife te zien en komt bijna 4000 meter boven de zeespiegel uit. Op Lanzarote en La Palma kun je ook nog steeds de vulkanen zien, maar dit is minder duidelijk dan op Tenerife. Alle eilanden die tot de Canarische eilanden behoren zijn van vulkanische oorsprong.

De 7 grote eilanden

Als je naar de Canarische eilanden van bovenaf kijkt, heb je van links naar rechts El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Van deze eilanden zijn Fuerteventura en Lanzarote de oudste en bestaan al meer dan 18 miljoen jaar. Op La Palma, El Hierro, Lanzarote en Tenerife zijn de vulkanen nog steeds actief. Het grootste voordeel van de vulkanische uitbarstingen die in het verleden de eilanden gevormd hebben, is dat de lava ontzettend vruchtbaar is. Hierdoor zie je heel veel planten en bloemen op de eilanden en blijven deze ook groeien.

Prachtige omgeving op alle eilanden

Tenerife en Gran Canaria horen tot de meest populaire bestemmingen van de Canarische eilanden. Het maakt niet uit of dit in de winter of in de zomer is. Het weer is op deze eilanden eigenlijk altijd wel mooi en redelijk constant. Aangezien de Canarische eilanden een archipel zijn, zijn er meerdere eilanden die je kunt bezoeken. Elk eiland is qua landschap uniek en is zeer afwisselend. Je vindt er de prachtigste valleien, mooie klifkusten en ook de witste stranden die je je kunt voorstellen. Het kan qua temperatuur ook per eiland verschillen. Al is natuurlijk door de ligging aan de kust van Afrika het klimaat hier lekker warm en mild. In de zomer wordt het ongeveer rond de 20 graden en in de zomer rond de 27 graden. Als gevolg van het uitstekende klimaat is er op de Canarische Eilanden een grote verscheidenheid aan begroeiing en landschap. Zo zijn er prachtige stranden met kristalhelder water, woestijnachtige gebieden maar ook duinen en bossen, vruchtbare valleien en hoge bergen; daarom is het zeker niet vreemd dat vier van de negen Nationale Parken van Spanje zich op de Canarische Eilanden bevinden.

Spaanse en Afrikaanse invloeden

Of je nu in de winter of zomer naar de Canarische eilanden gaat, het is hier echt genieten. Je hebt de ultieme balans qua temperatuur. Het is zomers niet te heet en ‘s winters weer niet te koud. Je kunt er echt heerlijk vertoeven op de mooie stranden, maar ook aan cultuur ontbreekt het niet op de eilanden. Ook heb je de prachtigste uitzichten als je een van de vulkaantoppen beklimt. Aangezien deze eilanden Spaans zijn, hebben ze ook veel van de cultuur, de taal en de mentaliteit van de Spanjaarden overgenomen. Dit is waarom je ook heel veel Spaanse gerechten kunt eten op de eilanden. Doordat de Canarische eilanden ook aan de Afrikaanse kust liggen, vind je ook Afrikaanse invloeden in de restaurants.

Tradities behouden

Als je naar de cultuur van de eilanden kijkt, zul je zien dat de bevolking de tradities van de voorouderen echt staande wil houden. Zo zul je de bevolking nog steeds borduurwerk, keramiek, kantklossen en houtsnijwerk zien maken. Elk eiland heeft dan weer een eigen specialiteit en zul je tijdens je vakantie kunnen gaan bekijken. Qua feesten is Carnaval echt een groot ding op de Canarische eilanden en dan niet zoals wij het kennen, maar op de Rio de Janeiro en New Orleans manier. Hierbij moet je denken aan leuke optochten, mooie fleurige kleding en mensen die op Latijns-Amerikaanse muziek dansen.

Heerlijke wijn

Ook worden er op de Canarische eilanden hele lekkere wijnen geproduceerd. Van de eilanden is, wordt Lanzarote ook wel als wijn-eiland gezien. De wijnen die er gemaakt worden, worden maar in kleine hoeveelheden gemaakt en daarom wordt de wijn voornamelijk op het eiland zelf geschonken. Als je deze wijnen dus thuis ook wilt drinken, zul je deze toch mee moeten nemen, want deze worden bijna niet geëxporteerd. De druiven worden geteeld op zwart vulkanisch zand en dat geeft de wijn een zeer unieke smaak.