Je bekijkt nu Hoe verschoon je een luier?

Het verschonen van de luier van je baby is een belangrijke vaardigheid die je na de eerste dagen met je baby onder de knie zult krijgen, omdat je heel vaak luiers zult moeten verschonen. Maar ook voor babysitters, opa’s, oma’s, broers en zussen is het een handige vaardigheid om regelmatig te oefenen! Hieronder staat een eenvoudige uitleg om je te helpen leren hoe je een luier moet verschonen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt je baby verschonen op een commode, keukentafel of op elk oppervlak dat met een verschoonmatje of handdoek bedekt is. Het is belangrijk dat je alle benodigdheden die je nodig hebt binnen handbereik hebt voor je begint, dit omvat:

 • Een schone luier van de juiste maat (!).
 • Babydoekjes, het liefst op waterbasis.
 • Een luieremmer of plastic zak voor de vuile luier.
 • Babypoeder, vaseline, sudocrem of iets anders voor gevoelige billetjes.
 • Schone kleren voor je baby.

Belangrijk: Laat de baby nooit alleen op een verschoontafel of -oppervlak , zelfs niet voor een ogenblik. Het risico bestaat dat de baby zich zal omrollen en valt.

Stappen voor het verschonen van luiers

 1. Om te beginnen leg je de baby op een vlakke, zachte en veilige ondergrond.
 2. Pak een nieuwe luier, verwijder de luier door de plakstrips op te tillen, en vouw dan de plakstrips weer op zichzelf, zodat ze niet aan je baby blijven kleven.
 3. Maak met een billendoekje de billetjes schoon door van voor naar achter te vegen.
 4. Leg een schone luier onder je baby en dep je baby droog met een schone doek. Smeer eventueel wat billenpoeder, vaseline of sudocrem over zijn bips om zijn huid te helpen beschermen tegen irritatie veroorzakende nattigheid.
 5. Maak de schone luier vast door de plakstrips van de achterkant van de luier aan de voorkant vast te maken. De luiermoet goed aansluiten, maar niet strak zitten.
 6. Leg je baby ten slotte op een veilige plaats, bijvoorbeeld in de box of zijn ledikant, zodat je de vuile luier kunt weggooien en je eigen handen kunt wassen.

Tips voor het verschonen van luiers

 • Laat je baby nooit alleen op een verschoontafel of -oppervlak, al is het maar even.
 • Als je baby een pasgeborene is, vermijd dan het bedekken van de navelstreng stomp tot hij gedroogd en afgevallen is. Je kan dit doen door de bovenste rand van de luier om te vouwen.
 • Mensen die voor het eerst een luier verschonen zijn vaak verbaasd over hoeveel luiers er op een dag doorheen gaan. Zorg daarom dat je altijd genoeg bij de hand hebt.
 • Was voor en na het verschonen van baby’s je handen met zeep.
schone luier blije baby

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie