Iemand die zwanger wil worden heeft veel vragen. Op deze pagina is een verzameling van een tiental vragen te vinden inclusief de bijbehorende antwoorden. De vragen zijn verdeeld in verschillende subthema’s en kunnen gemakkelijk gevonden worden via de onderstaande inhoudsopgave. Wil jij zwanger worden? Wellicht helpt de onderstaande informatie je verder. Voor aanvullende informatie kan je altijd terecht bij je huisarts. Veel geluk!
Wat is een eisprong?
Eisprong vindt plaats tijdens de ovulatie, het is een onderdeel van de ovulatie proces. Simpel gezegd is de eisprong het gereedkomen van de eicel uit de eierstok. Het gereedkomen van de eicel in de eierstok vind plaats in één van de eierstokken, dus telkens is er per maand één van de twee eierstokken aan de beurd waar de eicel za rijpen. Deze periode begint wanneer het eicel begint te rijpen en vrijkomt uit de eierstok (ongeveer in het midden van je cyclus). Daarna verplaatst de eicel zich door de eileider (deze periode wordt ovulatie genoemd en duurt maar 4 tot 5 dagen van je cyclus) in afwachting van de sperma. De eicel kan zelf niet bewegen en wordt vervoerd door de eileider met behulp van kleine, haarachtige uitsteeksels die cilia worden genoemd. Sommige vrouwen hebben er nog maar één werkende eierstok, daarmee kunnen ze nog prima zwanger worden. De kansen zijn wel wat kleiner, maar vaak is het ook een kwestie van geluk hebben. Bij sommige vrouwen gebeurd het niet elke maand dat er een eitje tot rijping komt, wat betekend dat ze niet elke maand ovuleren. Daarbij zijn de kansen op een zwangerschap ook wat kleiner. Waarom wordt het een eisprong genoemd, het komt doordat de eicel in de eierstok aan het rijpen is en wanneer deze klaar is vindt er letterlijk een sprong plaats waardoor de ei uit de eicel komt. Hij springt er eigenlijk uit om vervolgens vervoerd te worden naar de baarmoeder. Sommige vrouwen voelen zelfs wanneer ze aan het ovuleren zijn, wat ze precies voelen is juist de eisprong. Waaneer de eitje uit de eicel komt (springt) kunnen vrouwen een licht buikpijn voelen aan de kant van de eierstok waar de eisprong plaats vindt.
Hoe werkt een ovulatiekalender?
Volgen van jouw vruchtbare dagen kan al snel een positief effect hebben. Natuurlijk is de kans op de zwangerschap groot, wanneer je daar ook helemaal niet mee bezig bent. Meeste vrouwen beginnen informatie te zoeken en zich verdiepen in deze onderwerp pas op het moment wanneer ze zwanger proberen te raken en het een tijdje niet lukt. Als je al een tijdje zwanger probeert te worden, zal het zeker handig zijn als je weet hoe de vrouwelijke menstruatiecyclus werkt, wanneer je vruchtbare dagen zijn en hoe je deze dagen herkent. Een ovulatiekalender helpt je hierbij.

Ovulatie en de eisprong
De ovulatie, ook wel eisprong genoemd, vindt plaats ongeveer op de helft van jou menstruatiecyclus. Daarbij komt in één van je twee eierstokken een eicel tot rijping om vervolgens de eierstok te verlaten en bevrucht te worden. Als er op dat moment sperma in de baarmoeder aanwezig is, heb je een verhoogde kans om zwanger te worden. Daarom is het zo belangrijk om dit moment te kennen en herkennen. Een goed hulpmiddel hierbij is het bijhouden van een ovulatiekalender. Wanneer de eicel losraakt van de eierstok, komt hij neer aan het uiteinde van de bijbehorende eileider. Vandaar wordt die verder vervoerd naar de baarmoeder met behulp van de kleine, haarachtige uitsteeksels. De eicel wordt via de eileider naar de baarmoeder getransporteerd. Wanneer de eicel niet binnen 12 uur na de eisprong bevrucht wordt, sterft hij af. De folikel verdroogt, daarna wordt het samen met de bekleding van de baarmoeder uitgestoot door middel van een menstruatie. Dit alles wordt veroorzaakt door een daling van de hoeveelheid progesteron. Als de eicel wel wordt bevrucht, neemt de hoeveelheid progesteron in het lichaam toe, waardoor de bekleding van de baarmoeder steeds dikker wordt.
Hoe kan je je eisprong herkennen?
Meeste vrouwen zijn niet bewust van een eisprong in hun lichaam, toch heeft ongeveer 25% van de vrouwen pijn in de onderbuik tijdens de eisprong. Meestal is de pijn aan de kant van de eierstok waar de eisprong plaats vindt, dit pijn wordt ook letterlijk ovulatiepijn genoemd.

Verandering in de afscheiding
Een hele concrete aanwijzing dat een eisprong plaatsvindt, is de verandering van het slijm dat wordt afgescheiden door de baarmoederhals. Na de menstruatie heb je meestal weinig afscheiding en deze is wel dik en plakkerig. Hierdoor is de slijm ondoordringbaar voor de sperma. Hoe dichterbij de ovulatie, hoe dunner de afscheiding wordt, het wordt zelfs waterig waardoor de gezonde en sterke spermacellen makkelijk doorheen kunnen zwemmen. Hoe kun je zelf makkelijk herkennen dat je afscheiding is veranderd. Het makkelijkste manier is om de afscheiding tussen je wijsvinger en je duin te houden. In het begin van je cyclus zal de afscheiding dusdanig dik zijn, dat als je je vingers uit elkaar trekt er een gelachtige substantie aan elkaar blijft plakken. Hoe dichterbij de vruchtbare dagen hoe dunner de afscheiding wordt zodat het niet aan beide vingers blijft plakken.
Lichaamstemperatuur tijdens ovulatie
Tijdens de ovulatie vindt er ook een verandering plaats in je lichaamstemperatuur. Progesteron veroorzaakt een duidelijke stijging van je lichaamstemperatuur van bijna een halve Celsius graden. Dat maakt ook de optimale omstandigheden voor de bevruchting. Het beste is om elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur te controleren, hiermee kun je het meest nauwkeurig zien als er verandering zich voordoet. Maak voor jezelf een schema en vul elke dag je temperatuur in, je zult dan een streepje door kunnen trekken en zien dat er een stijgende lijn is rond je ovulatie periode.
Ovulatiekalender gebruiken om zwanger te worden
Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je zeer eenvoudig je eisprong berekenen met de ovulatiekalender. Bij een onregelmatige menstruatiecyclus is dit al iets moeilijker en zijn de berekeningen vaak wat minder nauwkeurig. Om in dit geval het ideale moment om zwanger te worden vast te stellen, kun je beter ovulatietesten gebruiken. Dit is de betrouwbaarste manier. We hopen dat je snel zwanger wordt!
Wat is een innesteling?
Op het moment dat de eicel de eierstok verlaat verplaatst hij zich door de eileider naar de baarmoeder. Tijdens deze reis kan het ei bevrucht worden en de twee cellen smelten samen. Deze cellen gaan ze zich delen al onderweg naar de baarmoeder. Daar aangekomen is het al een klompje van een aantal cellen. Deze gaat zich hechten aan de baarmoedermond. Op het moment dat blastula de baarmoeder bereikt is deze er al helemaal op voorbereid, de productie van progesteron zorgt ervoor dat de goed doorbloede bloedvaten die de baarmoederslijmvlies (de bekleding van de baarmoeder wand) van bloed voorzien. Ongeveer negen dagen na de bevruchting hecht de blastula zich aan de baarmoederwand, de innesteling kan gepaard gaan met wat bloed verlies. Als de blastula zich niet innestelt, wordt hij uitgestoten tijdens de volgende menstruatie en een vrouw zal er niks van merken. Wanneer de innesteling heeft plaatsgevonden ben jij officieel zwanger en jou lichaam begint met de productie van de HCG hormoon. Ongeveer één week na de innesteling kun jij een zwangerschapstest doen.

Wat is een Innestelingsbloeding?
Bij de innesteling kan een kleine bloeding ontstaan genoemd innestelingsbloeding, het komt geregeld voor er wanneer er geen krampen bij verschijnen is dat helemaal niet gevaarlijk, ook bij een kleine scheurtje kan een bloeding plaats vinden en dat komt doordat de baarmoederwand nu heel goed doorbloed is. Als je het niet vertrouwd moet je natuurlijk altijd contact opnemen met je arts of verloskundige, dan weet je ook we zeker dat alles in orde is en wordt je er rustiger door.
Wat is een miskraam?
Een miskraam is een spontaan te vroeg geboren worden van jou baby voordat hij in staat is om buiten de baarmoeder te leven. Een miskraam wordt ook een spontane abortus genoemd. Lege vruchtzak (windei), missed abortion (of liever niet intacte zwangerschap), komt best vaak voor. Wanneer er wordt berekend vanaf de bevruchting krijgen 90% van de vrouwen een miskraam, een zeer grote aantal, echter niet alle vrouwen merken dat ze een miskraam hebben gehad als deze in de eerste weken van de zwangerschap plaats heeft gevonden.
Wanneer is er een sprake van miskraam
Er is een sprake van miskraam tussen de periode na de bevruchting tot de 16de week van de zwangerschap. Door de wet (de wet op de lijkbezorging) wordt een vrucht dat dood wordt geboren of bij de geboorte overlijdt genoemd als een doodgeboren baby, pas na de 24ste week van de zwangerschap. Echter vinden de meeste miskramen plaats voor de 12de week van de zwangerschap, daarom wordt de periode tot de 12de week van de zwangerschap als onzeker beschouwd. Veel koppels kiezen er ook voor om pas na 12 weken de zwangerschap bekend te gaan maken.

De oorzaak van een miskraam
Het is heel moeilijk oom een oorzaak van een miskraam vast te stellen. Naar de medische aanleiding van een miskraam wordt ook niet eerder gezocht dan na de derde miskraam bij één vrouw. De oorzaak van een miskraam is meestal een chromosomale afwijking dat verhinderd dat de vrucht zich tot een gezonde baby kan ontwikkelen. De vrucht is te zwak en wordt vanzelf door de lichaam afgestoten. Infecties, onbehandelde diabetes, schildklierproblemen, baarmoederafwijkingen of de productie van de bepaalde antistoffen kunnen ook een aanleiding geven voor een vroege miskraam. Bij vele vrouwen kan de oorzaak zijn een verkeerde innesteling wat later tot een miskraam leidt.
Het verloop van een miskraam
Het verloop van een miskraam wordt meestal door vrouwen beschreven als een hele hevige menstruatie. Bij een miskraam hoort een hevige bloedverlies (mocht je twijfelen of je niet te veel bloed verliest, neem dan altijd contact op met je verloskundige) vaak met stolsels, het is afhankelijk van de duur van de zwangerschap. Hoe verder de zwangerschap gevorderd was, hoe meer stolsels een vrouw zal verliezen. Echter begint een miskraam niet altijd spontaan en wordt er pas na het maken van een echo duidelijk dat de vrucht niet meer in leven is, of zelfs dat de vruchtzak leeg is wat betekend dat een foetus zich nooit heeft gevormd. Na de miskraam blijft een vrouw nog een enig tijd bloeden maar de bloeding moet niet langer duren dan 14 dagen. Is dat wel het geval zal contact opgenomen moeten worden met een verloskundige of gynaecoloog.
Verwerking van een miskraam
Het is belangrijk om de miskraam zo goed mogelijk te verwerken, het is logisch dat je verdrietig bent, veel huilen is ook helemaal niet erg. Neem zoveel tijd je nodig hebt om er goed overheen te komen. Het is zeker belangrijk om niet aan de volgende zwangerschap te beginnen als de miskraam van de baby nog niet is verwerkt. Door de toestroom van hormonen zal het nog zwaarder kunnen zijn om over de miskraam heen te komen. Verloskundigen zijn vaak ook bereid om bij de verwerking te helpen, soms helpt het om een psycholoog in te schakelen. Je moet altijd de manier kiezen die bij je past.