Op vakantie naar Bonaire met kinderen. Ja ik weet het, vliegen met kinderen of ze nu 1, 5 of 9 zijn, is altijd een “toestand”. Voor je vertrekt loop je al te stressen over dingen die normaal gesproken in de routine van alledag horen, en je dus niet opvallen. Wat moeten ze daar eten en lusten ze dat wel? Kan ik een speciale stoel krijgen in het vliegtuig? Waarom kan ik geen kamer boeken voor 2 volwassenen en 2 kids? Is er genoeg te doen in dat resort voor de kinderen? Moeten ze worden ingeënt? Allemaal vragen waar we allemaal mee rondlopen alvorens we vertrekken.

Voorbereiding vakantie Bonaire met Kids

Behalve die vliegstress is Bonaire een makkelijke bestemming om met je kinderen op vakantie te gaan. Bonaire is een stukje Nederland in de Caribbean en dus niet zo ingewikkeld als veel andere bestemmingen. Om het wat makkelijker te maken heb ik wat tips op een rijtje gezet die de stress van ouders tijdens het vliegen wat verzachten:

 1. Trek de kinderen fel gekleurde T-Shirts aan voor de herkenbaarheid in de drukte op Schiphol
 2. Geef alle kinderen een armbandje om met je mobiele telefoon nummer er op zodat wanneer je er eentje kwijt bent het verloren schaap, of iemand die een van je kids vindt, je kan bellen
 3. Allemaal een eigen trolley of rugzak met handbagage, en handig, iedereen z’n eigen kleur
 4. Wees ruim op tijd op Schiphol
 5. Geef de kinderen makkelijke schoenen om aan en uit te trekken. Bij de douane van sommige vliegvelden moet je je schoenen uit en 3 paar schoentjes met veters is dan niet handig.
 6. Papa als eerste door de douane, daarna de kinderen en mama als laatste. Dan kan papa de kinderen opvangen ná de douane en alle trolleys van de douane band plukken terwijl mama erachteraan komt om de kids hun schoenen aan te trekken.
 7. Settle je familie op een vaste plek op het vliegveld. Kies een cafetaria, restaurant of een andere duidelijke plaats waar je al je handbagage kunt uitstallen zonder anderen lastig te vallen.
 8. Doe iets leuks op het vliegveld. Ga een hamburger eten bij Mc Donalds of koop een leuk klein speeltje zodat kinderen Schiphol gaan associëren als leuke plek.
 9. Vóór het boarden … iedereen naar het toilet, plassen als je net de hele boel op z’n stoel in het vliegtuig hebt zitten is niet alleen vervelend voor jou maar ook voor andere passagiers en als het erg lang duurt ook voor de cabin crew.
 10. Na instappen geeft iedereen één voor één z’n trolley aan papa, en papa (is vaak de langste) stopt de handbagage in de bagage bakken. Ná inleveren van een ieder z’n trolley ZITTEN!
 11. Geef je kinderen een kauwgommetje vóór het opstijgen om pijn aan de oren, vanwege de luchtdruk in het vliegtuig, te voorkomen
 12. Ook vóór het opstijgen, geef de kinderen een nieuw boek of speeltje waarvan je weet dat ze er minstens een uur mee zoet gaan zijn. Sommige vliegtuig maatschappijen hebben een pakketje voor kinderen. Die krijg je vanzelf van de stewardess.
 13. Heb een doosje cleaning wipes bij de hand en niet onderin de hand bagage die ergens verstopt zit in een van de trolleys!
 14. Zo moet het gaan lukken lijkt mij.

Eenmaal op Bonaire is het heerlijk weer met een gemiddelde temperatuur rond de dertig graden, een heerlijke zee en … VAKANTIE!!

Activiteiten voor kinderen op Bonaire

Bonaire is voor gezinnen altijd al een geweldige vakantie bestemming geweest. Bijna alle activiteiten op Bonaire kunnen zowel door volwassenen als voor kinderen worden gedaan waardoor je als gezin samen iets onderneemt in plaats van de kinderen in een Kids Club en de ouders hun eigen activiteiten. Veel hotels hebben faciliteiten voor kinderen, maar ook wanneer u in een appartement verblijft zijn er veel leuke dingen voor kinderen te doen.

Op Bonaire kunnen kinderen leren duiken, snorkelen, surfen, er is keuze uit spannende en minder spannende excursies, een vlindertuin, op safari bij de ezels, het flamingo opvang centrum, met een bootje naar Klein Bonaire waar de schilpadden eieren leggen en nog veel meer. Uit eten is ook geen probleem, restaurants zijn ingesteld op kinderen en er zijn zat pizzas, spagetti en hamburgers met frietjes te vinden. Kortom, ook voor kinderen is Bonaire een leuke bestemming.

surfen met kids bonaire

Vakantie Bonaire met kinderen

Wat dacht je van Flamingos kijken bij Goto Lake, of een kano tocht door de mangrove, fietsen huren en naar de slavenhuisjes fietsen. Een echte Ezel Safari op je fiets door het terrein waar de ezeltjes rondlopen in het opvang centrum van het Donkey Sanctuary Bonaire. Een excursie onder begeleiding naar het reservaat van naar Washington Park inclusief lunch en snorkel tour. Of met een watertaxi naar het onbewoonde eilandje Klein Bonaire waar de schilpadden hun eieren leggen. Een vakantie naar Bonaire heeft voor kinderen enorm veel leuks te bieden en veelal nog leerzaam ook.

Kindvriendelijk overnachten op Bonaire

Naast de standaard pakketreizen van aanbieders zoals TUI zijn er op Bonaire veel leuke kleinere hotels en bed & breakfasts te vinden, maar ook prachtige vakantiehuizen voor een groep vrienden of het hele gezin met kinderen. En dan niet te vergeten al die heerlijke appartementen waarvan vele zijn gebouwd met uitzicht over de turquoise zee en klein Bonaire, het eilandje en beschermd natuur gebied waar onze schildpadden jaarlijks hun eieren leggen. Wil je naar Bonaire om te duiken, dan vindt je een aantal gespecialiseerde duikscholen waarvan sommige aangesloten bij hotels, zoals Captain Don’s Habitatat, Eden Beach en het Buddy Dive resort. Wil je dit liever niet en / of ben je een ervaren duiker dan kun je natuurlijk ook een auto huren en op eigen houtje duiken waar je wilt. De duikscholen op het eiland hebben alle faciliteiten beschikbaar en alle verblijven op Bonaire zijn ingesteld op hun duik gasten.

Duiken met Kinderen

Duiken is zo’n beetje de enige sport met een leeftijd beperking, een kind moet 10 jaar oud zijn voor de Junior Open Water Certificatie, dus veel van de resorts zijn ingesteld programma’s op maat voor kinderen in te stellen. Naast andere leuke programma’s, veel van duikscholen bieden “Sasy” programma’s (Supplied Air Snorkeling for Youth). De uitrusting is gelijk aan een duikuitrusting maar is gemaakt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Het kind wordt aan de oppervlakte gehouden maar krijgt toch lucht via een tank. Geweldig voor die kleine duikers die gewoon niet kunnen wachten om met de hele familie te gaan duiken.

Het Sand Dollar Resort heeft een programma voor kinderen van 3 tot 7 , de Sand Penny Club. Ocean’s Classroom is een programma voor oudere kinderen van 6 tot 15 jaar aangeboden door Bonaire Dive and Adventure.

Uitstapjes op Bonaire met Kinderen

Bonaire biedt een groot aantal aansprekende bezienswaardigheden en uitstapjes. Je kan zelf met je (gehuurde) auto op pad, of gebruik maken van een bustour of bijvoorbeeld sunset cruise. Bij een ‘guided’ tour kan je perfect het eiland leren kennen.

 • Een unieke mogelijkheid om met oudere kinderen het eiland te verkennen, zijn de Quad Tours die je op het eiland kunt boeken. Bijvoorbeeld de Spelunk / Wahikimba tour, die je naar het oosten van Bonaire brengt, langs de vuurtoren en de grotten.
 • Voor het hele gezin is de Vlinderboerderij een leuk uitje. Een pracht en praal kan je bewonderen op de Vlinderboerderij. De vlinders komen oorspronkelijk uit een beschermingsprogramma in Zuid-Amerika, en worden op de boerderij gekweekt. Je kan in de broeikas de vlinders zien dansen boven de vijver, maar ook de bloemen en kleine bosjes zitten vol met de meest exotische vlinders. De opbrengst van de Vlinderboerderij komt ten goede van herbeplanting van de regenwouden.
 • Donkey Sanctuary Bonaire – Een opvanghuis dat onderdak en verzorging biedt voor wilde ezels, en inmiddels is uitgegroeid tot een attractie van wereldformaat. Zo wordt onder andere informatie gegeven aan kinderen op school. Het is in ieder geval een unieke ervaring om de genegenheid tussen mens en ezel te zien.
 • Natuurlijk zijn er nog meer bezienswaardigheden op het eiland, zoals het Wahington Slagbaai National Park, het Pekelmeer met de slavenhuisjes en de zoutpannen, het Gotomeer (Flamingo’s), een prachtig uitzicht over het Rincon dal bij Para Mira, de uitzichtspunten Alta Mira en Sero Largu en de Willemstoren.

Snorkelen met kinderen op Bonaire

Plaza Resort Bonaire heeft ook een ochtendprogramma voor de kinderen. De activiteiten zijn afgestemd op de groep die er op dat moment is en over het algemeen georganiseerd rond het schema van de normale duik boten. Toucan Diving, het duik centrum van Plaza Resort Bonaire heeft een leuk snorkel programma “Aqua Kids” genaamd. Aqua Kids is een prima educatief snorkel programma voor kinderen van 5 tot 12. Het leren over de natuur en over de bewoners van de zee, zal uw kind helpen begrijpen waarom het belangrijk dfat we met z’n allen de wereld onder water moeten beschermen.

Dit kan van van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12u30 … wél even een dagje van tevoren aangeven dat uw kind mee wilt doen. Uw kind moet natturlijk wel kunnen zwemmen. In het weekend kan soms ook maar wel op speciaal verzoek. Spelender wijs zal uw kind leren snorkelen én tegelijkertijd leren over het leven onder water. De lessen vinden plaats in het kalme en ondiepe zee aan het strand van Plaza Resorts bij het rif en op verschillende snorkel locaties waar ze heen gaan met de boort. U kunt uw kind inschrijven voor een weeklang avontuur, aanmelden is bij de Toucan duikwinkel.

Vergeet niet om zonnebrandcrème eneen snorkel uitrusting mee te nemen! Maar als uw kind dit niet heeft Als uw kind nodig heeft kunt u dit ook ter plaatse huren. Ook vakantiegangers die niet in het Plaza Resort Bonaire logeren kunnen aan het Aqua Kids programmma mee doen. Maar ook andere hotels zoals de Harbour Village Beach Club heeft speciale duik programma’s voor kinderen. Keus genoeg op Bonaire!