autovakantie met kinderen

Als je met de auto op vakantie gaat, is het handig om een goed overzicht te hebben van zaken waar je aan moet denken. Zowel praktische zaken die je nodig hebt voor je auto, maar ook je persoonlijke bagage checklist. Lees hier alles over een autovakantie met kinderen.

Tips om je kinderen te vermaken in de auto

Een dag in de auto lijkt voor kinderen vaak veel langer dan voor volwassenen. Misschien helpen de volgende tips:

  • Pauzeer iedere twee uur. Stop op een plek waar de kinderen hun energie kwijt kunnen en waar ze lekker kunnen spelen.
  • Bevestig een hoes met verschillende vakjes tegen de rugleuning van een voorstoel. Kinderen kunnen er hun lees- en kleurboekjes, poppetjes, knuffeltjes, mp3 speler, computerspelletjes, pennen en potloden in opbergen.
  • Vooral muziek en verhaaltjes vervelen nooit. Van boeken lezen kunnen kinderen snel wagenziek worden. Een goede oplossing is dan om verhalen op CD of mp3 mee te nemen.
  • Kinderen die al wat ouder zijn kan je bij de reis betrekken. Geef ze een eigen routekaart met duidelijke herkenningspunten en laat ze bijvoorbeeld het geld voor de tolweg geven.
vakantie kinderen parkeren

Voorbereiding autovakantie

Ga ontspannen op reis en investeer in een goede voorbereiding:

Controleer je bandenprofiel

Banden vormen het enige contact tussen je auto en het wegdek. De mate van weerstand tegen aquaplaning, de grip, het comfort en de prestaties van je auto worden voor een zeer groot deel bepaald door de staat van je banden. Controleer je bandenspanning.

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen worden ook wel de drukste zaterdagen van het jaar in Frankrijk genoemd. Files kunnen op deze dagen oplopen tot in totaal 750 km. Wij adviseren je deze zwarte zaterdagen in Frankrijk zo veel mogelijk te mijden. De ANWB voorspelt ieder jaar de verkeersdrukte en geeft dit weer in op hun website. Voor de verkeersdrukte kalenders van andere landen en alle seizoenen verwijzen we je naar de site van de ANWB.

Actuele verkeersregels

Raadpleeg voordat je op vakantie gaat de ANWB voor de actuele verkeersregels in het land van bestemming.

Milieusticker

In een aantal landen in Europa, waaronder Duitsland, zijn milieuzones ingesteld. Deze zones kun je alleen betreden indien je een milieuvignet achter de binnenkant van je voorruit hebt geplakt. Dit geldt ook voor buitenlandse, dus ook Nederlandse voertuigen. Deze vignetten bestaan in 3 kleuren en worden afgegeven aan de hand van de emissieklasse waaraan je voertuig voldoet. Het vignet is verkrijgbaar bij alle Kwik-Fit vestigingen.

Veiligheidshesjes

Wij adviseren je om bij reizen binnen Europa een veiligheidshesje aan te schaffen. De Europese regels stellen dat veiligheidshesjes verplicht zijn voor vakantiegangers.

Tolwegen en afstanden

Wie reist met de auto, kan tolpassages tegenkomen. Het is een rechtvaardige manier om degene die van het wegennet profiteert, er voor te laten betalen. Er mag echter wel iets tegenover staan en dat gebeurt ook: goede wegen, een snelle verbinding, ruime parkeerplaatsen, comfortabele wegrestaurants, veel telefooncellen en gratis toiletten. Vaak zijn er zelfs overzichtelijke kinderspeelplaatsen en wasgelegenheden. Wie tol wil uitsparen, kiest weliswaar voor een wat ingewikkelder en dus omslachtiger route, maar ziet meestal meer van het land.

In principe kan tol met bijna elke valuta worden betaald. Tol kan ook vaak met een creditcard worden betaald. Maar het is altijd handig (en bij kleine stukjes weg gewoon noodzakelijk) om kleingeld in de plaatselijke munteenheid bij de hand te hebben.

Op nagenoeg alle doorgaande autosnelwegen in Frankrijk en Italië wordt tol geheven. De wegen zijn in zones verdeeld, waardoor er niet voor elke kilometer moet worden betaald. Bovendien gaat het voornamelijk om de snelwegen buiten de stedelijke gebieden. Een tolweg begint doorgaans niet onmiddellijk na de grens. Over de tarieven valt weinig concreets te zeggen, omdat ze vaak jaarlijks worden aangepast.

tolweg frankrijk
Tol betalen bij de Peage in Frankrijk

Tolvignet

Het Oostenrijkse tolvignet is verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 12 maanden, 2 maanden of 10 dagen. De vignetten zijn in Nederland te koop bij de ANWB vestigingen of in Duitsland en Oostenrijk bij sigarenwinkels, postkantoren en tankstations. Voor Zwitserland koop je een zogeheten Autobahnvignet. Je mag dan gedurende een heel jaar vrij van de snelwegen gebruikmaken. De vignetten zijn in Nederland te koop bij de ANWB en GWK en bij de Zwitserse grensovergangen. Voor een aanhanger is een apart vignet nodig. We raden je aan het vignet of de vignetten altijd aan te schaffen wanneer je autoreis over Zwitserse wegen zal gaan. Het zal niet meevallen om er uitsluitend op de binnenwegen te rijden. Tsjechië kent een soortgelijk tolvignet als Zwitserland. Het is in Tsjechië verkrijgbaar aan de grens,bij postkantoren of bij benzinestations. Hongarije kent een soortgelijk tolvignet als Oostenrijk. Nieuw is het systeem met magneetkaarten, zie hiervoor de informatie bij Hongarije. In de Dolomieten en Alpen bestaan ook privé-tolheffingen. Eigenaren van mooie wegen en/of wegen die een omweg besparen, kunnen van de rondtoerende toerist een kleine bijdrage verlangen. Rijafstanden Bij de meeste autovakantie aanbieders tref je een rijafstand in kilometers aan vanaf Utrecht (als meest centrale plaats in Nederland gekozen). Graag willen wij hier benadrukken dat dit slechts een indicatie is. Deze afstanden zijn niet altijd betrouwbaar dus controleer dit altijd via bijvoorbeeld Google Maps. Maak een planning met voldoende tussenstops zodat het niet te lang wordt voor de kinderen.

Autovakantie met huisdieren

De meeste huisdieren zijn niet verzot op vakanties. Als het maar enigszins mogelijk is, kunnen ze beter goed verzorgd en in een vertrouwde omgeving achterblijven. Een familielid of een van de buren wil vaak wel op thuisblijvende huisdieren passen. Er zijn ook dierenpensions waar jouw huisdieren een verzorgde vakantie kunnen doorbrengen. Je dient van tevoren op te geven of je een huisdier meeneemt (de toeslag voor huisdieren betaalt je meestal ter plaatse). In veel bungalows, appartementen en vooral hotels zijn huisdieren niet toegestaan. Talloze winkels, zwembaden, restaurants en dergelijke zijn taboe voor honden, wat ook geldt voor het openbaar vervoer. Met ingang van 3 juli 2004 is het verplicht om huisdieren die binnen de EU worden vervoerd, te voorzien van een dierenpaspoort volgens Europees model. Ook moeten de dieren gevaccineerd zijn tegen rabiës en geïdentificeerd zijn middels chip of tatoeage. Dit nieuwe paspoort vervangt alle in Nederland bestaande paspoorten voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Jouw dierenarts verzorgt dit paspoort en de vaccinaties. Bepaalde hondenrassen worden in sommige landen niet toegelaten, vaak is naast aanlijning ook een muilkorf verplicht! Jouw dierenarts kan je hierover nader informeren.