Je bekijkt nu De leukste musea voor kinderen

In Nederland heb je honderden musea die leuk zijn voor een dagje uit of om even doorheen te wandelen maar waar ga je met kinderen naar toe? Voor hen moet een museum spannend of uitdagend zijn en natuurlijk wil je het liefst dat ze er ook nog iets van opsteken. Een deel van de Nederlandse musea heeft speciale afdelingen of kinderactiviteiten en er zijn ook een aantal musea die extra moeite doen om bij kinderen in de smaak te vallen. In Nederland zijn er tal van fantastische kindermusea die educatie en vermaak perfect combineren. Deze musea bieden interactieve en boeiende ervaringen die de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen prikkelen. Van spannende wetenschappelijke experimenten tot creatieve kunstworkshops, deze kindermusea zijn de ideale bestemmingen voor een dag vol plezier en ontdekking. Hierbij een aantal van deze leuke en leerzame kindvriendelijke musea.

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag

Voor de jonge boekenwurmen is het Kinderboekenmuseum in Den Haag een ware schat. Dit museum brengt bekende kinderboeken tot leven en neemt bezoekers mee op een betoverende reis door de wereld van de literatuur. Kinderen kunnen hun favoriete personages ontmoeten, verhalen verzinnen in de Verhalenlaboratorium en zelfs deelnemen aan interactieve voorstellingen. Het Kinderboekenmuseum inspireert kinderen om van lezen en verhalen vertellen een avontuur te maken. Omdat je in het Kinderboekenmuseum jeugdliteratuur en illustraties van kort of lang geleden tegenkomt is het museum geschikt voor iedereen. Speciaal voor kinderen zijn er tentoonstellingen en activiteiten die hen erg aanspreken en waarmee ze spelenderwijs kennis maken met de Nederlandse jeugdliteratuur. Meer informatie.

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

Dit natuurmuseum is er voor natuurliefhebbers maar vooral voor kinderen! Er is van alles te doen, te voelen, te ruiken en te beleven waardoor het voor kinderen een echte ontdekkingsreis is in de wonderen van de natuur. Het Natuurmuseum Fryslân is ook geschikt voor een kinderfeestje met bijvoorbeeld een bosspeurtocht of piratenfeest. Meer informatie.

NEMO Science museum Amsterdam

In het hart van Amsterdam bevindt zich het NEMO Science Museum, een ware speeltuin voor nieuwsgierige jonge geesten. Hier kunnen kinderen de fascinerende wereld van wetenschap en technologie verkennen via interactieve tentoonstellingen en experimenten. Van het bouwen van bruggen tot het maken van spectaculaire bellen, NEMO stimuleert kinderen om zelf op ontdekkingstocht te gaan en hun natuurlijke nieuwsgierigheid te volgen. Meer informatie.

Openluchtmuseum Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een perfecte combinatie van geschiedenis en vermaak. Dit unieke museum neemt bezoekers mee op een reis door de tijd, waarbij kinderen historische gebouwen kunnen verkennen en ambachten kunnen uitproberen. Van brood bakken in een oude bakkerij tot het rijden in een historische tram, dit museum biedt een interactieve en boeiende ervaring die kinderen laat kennismaken met het rijke verleden van Nederland. Meer informatie.

Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen

Het avontuurlijke muZEEum gaat vooral over de zeevaart van Zeeland met bijvoorbeeld de zeeheld Michiel de Ruyter en de VOC. Voor liefhebbers van historie en de zee is dit museum dus erg geschikt en speciale aandacht is er voor kinderen. Ze kunnen op speurtocht in het museum en er zijn allerlei spelletjes waarbij ze bijvoorbeeld een schip de haven in moeten loodsen. Ook voor schoolklassen zijn er speciale lessen waarbij verschillende onderwerpen aan bod kunnen komen. Meer informatie.

Het Archeon in Alphen aan den Rijn

Heb je altijd al een reis door de tijd willen maken? Het Archeon in Alphen aan de Rijn regelt het voor je! Verschillende gebouwen geven een beeld van het leven in verschillende tijden, zo is er een huis uit de ijzertijd, een Romeinse arena met gladiatoren, de winkel van een barbier-chirurgijn en een monnikenklooster. Dankzij de ‘echte’ bewoners zie je en leer je heel veel over het dagelijks leven van destijds. Speciaal voor kinderfeestjes zijn er verschillende arrangementen met opdrachten. Meer informatie.

Museum Speelklok in Utrecht

Dit museum noemt zich het vrolijkste museum van Nederland en het zit dan ook boordevol muziek. Museum Speelklok in Utrecht is een waar paradijs voor muziekliefhebbers. Dit bijzondere museum neemt bezoekers mee op een muzikale reis door de eeuwen heen. Kinderen kunnen hier de prachtige collectie automatische muziekinstrumenten bewonderen en zelfs zelf muziek maken. Van draaiorgels tot speeldozen, Museum Speelklok is een feest voor zowel jong als oud en laat kinderen kennismaken met de magie van muziek. Er is van alles te zien en te doen op het gebied van zelfspelende muziekinstrumenten waardoor dit museum voor jong en oud een belevenis is. Kinderen kunnen een speurtocht doen waarbij ze zelf een liedje componeren en ook is het mogelijk om hier een verjaardagsfeestje te houden. Meer informatie.

Leukste museum voor kinderen

Deze bovenstaande kindermusea bieden stuk voor stuk unieke en interactieve ervaringen voor jonge bezoekers. Van wetenschap en technologie tot literatuur, geschiedenis en muziek, deze musea combineren educatie en plezier op een inspirerende manier. Of je nu in Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Delft of Utrecht bent, er is altijd een kindermuseum in de buurt om de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen te stimuleren. Een bezoek aan deze kindermusea belooft een dag vol ontdekkingen, avontuur en onvergetelijke herinneringen.

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie