Je bekijkt nu FarmCamps Hoeve Sonneclaer Review

Onlangs zijn wij op een Glamping vakantie geweest naar FarmCamps Hoeve Sonneclaer in Drenthe. Het was een onvergetelijk weekend en in deze review delen wij graag onze ervaringen van het kamperen bij de boer. Met Farmcamps kan je logeren bij Hoeve Sonneclaer en dat is een biologisch melkveebedrijf met ongeveer 70 koeien. Naast de koeien lopen ezels, pony’s, konijnen, kippen, katten en varkentjes rond. Er is ook een ijsmakerij, de melk van de koeien wordt namelijk gebruikt om ijs van te maken. De boerderij bestaat uit een campingveld en uit een stuk of vijfentwintig Farmcamps tenten. In onze review zal ik vertellen hoe leuk het is om met kinderen naar Farmcamps te gaan en onze tips delen.

Over FarmCamps

Wellicht ken je de slogan “Hooi, Hooi!” van FarmCamps al. FarmCamps is een organisatie die luxe logeren bij de boer mogelijk maakt. Niet iedereen is fan van back to basic en Farmcamps speelt hierop in door luxe tenten neer te zetten op boerderijen. FarmCamps heeft in Nederland een stuk of 25 boerderijen met daarop Glamping plekken. Op deze boerderijen zijn er diverse speelmogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld hooischuren om in te spelen, water pret weides en genoeg gelegenheid om te knuffelen met dieren. Je kan tijdens een vakantie met FarmCamps mee lopen met de boer, maar dit hoeft niet. FarmCamps kan een leuk en leerzaam alternatief zijn voor grote vakantieparken. De boerderijen varieren van klein tot groot en op de site van FarmCamps kan je de verschillen terugvinden en lees je welke dieren waar aanwezig zijn.

FarmCamps Hoeve Sonneclaer Review

Wij delen graag de review van de FarmCamps tent waar wij verbleven op Hoeve Sonneclaer. Wij sliepen in een luxe 6-persoons Safaritent. Dit was een zeer ruime safaritent met alles wat je maar nodig kan hebben tijdens een weekendje camperen. De tent staat verhoogd op een vlonder en als je binnenkomt zie je meteen de keuken. In de keuken staat een goed koffiezetapparaat, een koelkast met vriezer, een fornuis en alles wat je nodig hebt om eten te koken. Er is kinderservies en een waterkoker aanwezig. Er staat een eettafel en een woonkamer met banken. Als je verder loopt in de tent zit er links een prima toilet. In het ene slaapvertrek staan 2×2 stapelbedden en in het andere slaapvertrek staat een twee persoonsbed. In de woonkamer zat een kachel. Het was erg lekker weer dus we hebben de kachel niet zelf uitgetest.

Het enige wat we echt mistten was de douche, hiervoor waren we afhankelijk van het toiletgebouw, maar toen wij onze lastminute boekten waren alle tenten met douche en badtrailer al bezet. De prijs van een luxe safaritent zonder badkamer was wel een stuk lager dan de tenten met deze voorziening. Het was ongeveer twee minuten lopen naar het toiletgebouw waarin meerdere douches en toiletten aanwezig waren. Onze tip is om tijdig te douchen en daarmee de drukte te ontlopen. Daarnaast vonden we het fijn om de afwas te doen in het toiletgebouw. Hier heb je meer ruimte om de schone vaat op een afdruiprek te zetten. Tenslotte begrepen we dat er ook safaritenten met airco’s zijn. Die van ons had dat niet, maar die hebben we ook niet gemist.

Elke safaritent heeft een klein overdekt terras. Op dit terras staat een picknicktafel waar je gemakkelijk met vier volwassenen kan zitten. Daarnaast staan er twee luie stoelen. In de tent staat ook een spelletjesdoos. In deze spellendoos zit onder andere een jeu de boules set en ander buitenspeel materiaal.Onze kamperen bij de boer ervaring

Graag deel ik met jullie onze kamperen bij de boer ervaring. Deze ervaring begint al bij aankomst bij Hoeve Sonneclaer. We parkeerden onze auto in het weiland tegenover de boerderij. We werden vriendelijk welkom geheten door de rustige boerderijhond. Toen we ons gingen aanmelden kregen we meteen de mogelijkheid om twee overallen voor onze kinderen te huren. Dit is absoluut een aanrader! Allereerst omdat een kind in een overall er superschattig uitziet. Daarnaast is het ook praktisch bij het spelen op de boerderij: in de zandbak, rollen door het gras, kruipen door de hooizolder. De kinderoverallen werden goed gebruikt. Bij het inchecken krijg je meteen uitleg over de activiteiten en het programma op de boerderij. Wij besloten ons meteen in te schrijven voor het vla maken op zaterdagochtend. Na de administratieve afhandeling hebben we onze bagage overgeladen in kruiwagens en zijn we naar onze tent gereden. Wat we erg leuk vonden is de vrijheid waarmee je over de boerderij kan lopen. Ook als ouder is het interessant om even te snuffelen in de melkstal en bij de tractors.


Activiteiten op een FarmCamps boerderij

Tijdens ons verblijf bij FarmCamps Hoeve Sonneclaer waren er diverse activiteiten. Wij hebben aan bijna alles deelgenomen en daardoor een goede indruk gekregen. Hieronder krijg je een overzicht wat er allemaal te doen is bij FarmCamps Hoeve Sonneclaer.

 • Speeltuinen
  Op FarmCamps Hoeve Sonneclaer zijn er vele speelmogelijkheden. De zijn in een grote cirkel opgesteld rondom meerdere speeltuinen. Hierdoor heb je als ouder altijd overzicht als je kinderen aan het spelen zijn. Op het grasveld staan diverse skelters die door alle kinderen gebruikt kunnen worden. Er is een zandbak, een airtrampoline, een klimrek, schommels, peuterspeeltoestel, een water- en zandspeelplaats en een overdekte hooischuur om in te spelen. Voor ieder wat wils!
 • Dieren Knuffelen
  In de dierenweide zijn diverse dieren te vinden. Deze dieren mag je aaien of voorzichtig knuffelen. Denk aan bijvoorbeeld konijntjes, geiten, schapen en kippen. Er is ook een ponyweide met pony’s. Het beste kan je dit onder begeleiding van ee nvolwassene doen. Daarnaast kan je ook mee gaa nmet een dagelijks voermoment. Op het activiteitenbord kan je zien hoe laat dit is.
 • Koeien uit de wei halen
  Twee keer per dag is er de mogelijkheid om met de koeien op stap te gaan. De boer kan altijd hulp gebruiken bij het uit de wei halen van de koeien. Dit gebeurt ’s ochtends in stilte en in de middag kondigt de boer deze activiteit aan. De boeeren moeten vanuit de wei naar de boerderij toe om daar vervolgens gemolken te worden. Een mooi spektakel om mee te maken.
 • Vla maken
  Je kan met boerin Tineke boerenvla gaan maken. Je leert hierbij hoe je met zelfgeraapte eieren en verse melk lekkere vla kan maken. Tegen betaling van 5,50 mag je zelf boerenvla maken en opeten. Kinderen onder de 8 jaar mogen dit alleen doen onder begeleiding van een volwassene. Wij vonden dit erg leuk!
 • Pony borstelen en rijden
  Er zijn enkele pony’s op leeftijd op de boerderij die heel rustig zijn. Ze vinden het fijn om geborsteld en geknuffeld te worden door de gasten. Op zondag hebben wij pony’s geborsteld. Er was ook de mogelijkheid om een ritje te maken maar dat vonden onze kleintjes nog wat te spannend.
 • Boerenijs maken
  Wij hebben begrepen dat er ook de mogelijkheid is om ijs te maken op Hoeve Sonneclaer. Tijdens het weekend dat wij er verbleven was dit niet mogelijk. Deze workshops vinden volgens mij op doordeweekse dagen plaats. Hierbij leer je alles over het proces van koeienmelk tot aan een overheerlijk ijsje.
 • Marshmallows maken op kampvuur
  Op zaterdagavond verzamelde de boer oude takken in een grote vuurkorf op het terrein. Rond 19.00 uur ging de fik erin en konden liefhebbers marshmallows roosteren boven het vuurtje. Een erg gezellige afsluiter van de zaterdagavond. Ga ’s middags op zoek naar mooie lange takken. In de boerderijwinkel worden marshmallows verkocht. Tip: de marshmallow zakken zijn erg groot, spreek even af met je buren om de spekjes met elkaar te delen. Wij hadden allemaal een grote zak gekocht.

Voorzieningen FarmCamps Hoeve Sonneclaer

Naast de bovenstaande activiteiten zijn er ook diverse voorzieningen op FarmCamps Hoeve Sonneclaer die het verblijf veraangenamen.

 • Boerderijwinkel
  In Hoeve SonneClaer zit een boerderijwinkel waar je een aantal basics kan kopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pasta pannenkoekmix. Daarnaast kan je uiteraard hier terecht voor verse melk en andere zuivel. Er is een vitrine met verschillende smaken ijs. In de boerderijwinkel kan je door middel van een invulfomulier gebruik maken van de broodjesservice. Elke ochtend worden er verse broodjes en croissants gebakken.
 • Cafe en recreatieruimte
  In hetzelfde gebouw van de boerderijwinkel is ook de mogelijkheid om koffie te drinken. Je kan een ijsje eten of spelen in de speelhoek. Dit is tevens de plek om pizza’s te bestellen voor de pizza avond die regelmatig georganiseerd wordt. Bij lekker weer is er buiten een terras om op te zitten.
 • Fietsverhuur
  Het is mogelijk om fietsen te huren om de omgeving te ontdekken. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt.
 • Wasmachine & Wasdroger
  Een handige voorziening voor een langer verblijf op Hoeve Sonneclaer: een wasmichine en droger. Zorg dat de boertjes en boerinnetjes weer helemaal fris ruiken en maak gebruik van de wasmachine.
 • Verwarmd sanitairgebouw
  Sommige tenten hebben eigen sanitair. Toch is het erg fijn om te weten dat in het verwarmde sanitairgebouw meerdere douches, toiletten en afwasgelegenheid te vinden is. Het toiletgebouw wordt goed schoon gehouden.


Welke glamping tenten staan er op Hoeve Sonneclaer?

Tent TypeLuxe SafaritentLuxe LodgetentLuxe Ranchtent
Grootte50m²50m²50m²
Capaciteit4-6 personen4-6 personen4-6 personen
BeddenComfortabele beddenComfortabele beddenComfortabele bedden
SpellenkistJumbo-SpellenkistJumbo-SpellenkistJumbo-Spellenkist
ToiletIn de tentIn de tentIn de tent
KeukenUitgerust
VerwarmingGaskachelGaskachelGaskachel
EspressomachineJaJaJa
BarbecueNeeJaJa
BadkamerNiet aanwezigDouche in tentPrivé badkamer met ligbad en douche
Warm waterNeeJaJa
ExtraSpeelhuis met bedstee en hangmatIfor Williams Paardentrailer als badkamer

Fijn weer garantie FarmCamps

Wat uniek is bij FarmCamps is de fijn weer garantie. Tussen maart en oktober zijn er mogelijkheden om te boeken. Dit kan bijvoorbeeld als er veel regen, wind of kou voorspeld wordt. Wij hadden geweldig weer tijdens ons weekend, maar mocht het extreem (slecht) weer zijn dan heeft FarmCamps een unieke mooi weer garantie. Hierbij wordt de mogelijkheid geboden om gratis om te boeken.

VerblijfsperiodeWeersomstandigheidVoorwaardeMinimaal aantal verblijfsdagen met voorwaarde
WeekendRegen> 20 mm neerslag1 dag
MidweekRegen> 20 mm neerslag2 dagen
WeekRegen> 20 mm neerslag3 dagen
WeekendWindWindkracht 8 of hoger1 dag
MidweekWindWindkracht 8 of hoger2 dagen
WeekWindWindkracht 8 of hoger3 dagen
WeekendKou< 10°C om 12:001 dag
MidweekKou< 10°C om 12:002 dagen
WeekKou< 10°C om 12:003 dagen
De Fijn Weer Garantie van Farmcamps

Let op: Voor de vaststelling van de hoeveelheid regen, windkracht en middagtemperatuur zijn uitsluitend de door Meteovista gepubliceerde gegevens beslissend. Het dichtstbijzijnde meetstation vanaf de boerderij wordt altijd gebruikt voor deze metingen. Het is niet noodzakelijk dat de regen of wind onafgebroken valt of waait voor de vaststelling. Kijk altijd op de website van FarmCamps voor de voorwaarden.

Is FarmCamps Hoeve Sonneclaer een aanrader?

Alhoewel er bij sommige gezinsleden vooraf een aantal vraagtekens hadden bij het kamperen bij de boer is het ons uitstekend bevallen! De kinderen vonden het geweldig. De kinderen waren de hele dag lekker buiten aan het spelen en we hebben tijdens ons lange weekend geen een keer de noodzaak gevoelt de boerderij af te gaan. Er is voldoende moois in de omgeving te ontdekken, maar wij hebben dit niet gemist. Was er dan niks te zeuren? Jawel, door de droogte en andere factoren rondom een boerderij waren er heel veel vliegen. Dit is niet iets waar FarmCamps iets aan kan doen, maar je moest hier even rekening mee houden als je de tafel ging dekken. Verder hebben wij ontzettend genoten en wellicht gaan we in de komende periode andere FarmCamps boerderijen ontdekken. Hooi, hooi!!

Arjen

Mijn naam is Arjen en ik ben de trotse vader van twee prachtige kinderen. Ik hou van reizen, lezen, koken en natuurlijk schrijven. Op mijn blog metkinderen.nl deel ik mijn ervaringen als ouder en geef ik tips en reviews over allerlei onderwerpen die te maken hebben met kinderen. Van speelgoed tot vakanties, van boeken tot restaurants, ik kijk als vader naar alles waar ik kom en hoop mensen nuttige informatie en inspiratie te bieden. Ik nodig je uit om mijn blog te volgen en je mening te delen in de reacties. Bedankt voor je bezoek en veel leesplezier! 😊

Geef een reactie