10 recepten voor koken op de Skottelbraai

De Skottelbraai wordt veel gebruikt voor koken op de camping. Wil jij lekker buiten koken maar heb je geen zin in gedoe met houtskool? Ga aan de slag met de skottelbraai!

De Skottelbraai is officieel afkomstig uit Zuid-Afrika en momenteel enorm bekend in Nederland. Veel camping bezoekers schaffen een skottelbraai aan omdat het enorm makkelijk is om hierop te koken. Je kunt namelijk snel een gezonde maaltijd opdienen in de open lucht. Daarbij is veiliger dan werken met open vuur zoals bij een BBQ. Uiteraard blijft het heet – dus altijd oppassen met de kinderen.

Soorten Skottelbraai

Er zijn verschillende soorten Skottelbraai te koop. Je hebt namelijk de luxe modellen met alles erop en eraan en natuurlijk de simpele modellen die enorm makkelijk mee te nemen zijn wanneer je gaat kamperen.

Skottelbraai Carri Chef Deluxe

Dit is de meest luxe Skottelbraai. Met deze Skottelbraai kun je barbecuen, grillen, (roer)bakken, koken en braden. Hij wordt geleverd met onder andere een deksel/wokpan, een grillplaat, onderstel en receptenboekje. De werkhoogte hiervan is 80 centimeter en alles wordt geleverd in een draagtas zodat het makkelijk mee te nemen is. Veel camping bezoekers hebben deze versie aangeschaft.

Cadac – Skottel Braai

Dit is een vrij simpel te gebruiken Skottelbraai. Het heeft maar één kook mogelijkheid, maar enorm veel mogelijkheden om verschillende gerechten op te dienen. De doorsnede is 47 centimeter en weegt minder van 10 kilo. Ook deze Skottelbraai wordt geleverd met een draagtas. Deze Skottelbraai is populair bij kampeerders die met de tent rondtrekken.

Schoonmaken van de Skottel

De Skottel is heel makelijk schoon te maken. Je giet namelijk wat water in de Skottel en doet er ook gelijk een beetje afwasmiddel bij. Laat de skottel even aan zodat alles door de warmte sneller loslaat. Ga met de afwasborstel even langs en spoel het even. Na het drogen kun je het weer opbergen.

Skottelbraai Recepten

Recept 1: Indiase Gefrituurde Kip

  1. Verzamel de Ingrediënten

    Indiaase Gefrituurde Kip
    Indiaase Gefrituurde Kip Ingrediënten:
    1 hele kip in kleine stukken gesneden
    Water, voldoende om de kip eronder te krijgen
    2 eetlepels gember pasta
    2 eetlepels knoflook pasta
    2 eetlepels komijnzaad
    ½ eetlepel koenjit
    1 eetlepel chili poeder
    Zout
    2 lemons
    3 geklutste eieren
    2-3 kopjes broodkruimels
    Olie

  2. Doe in een kom de kip, water, zout, knoflook, gember, komijn, koenjit en chili.

  3. Zet de skottelbraai aan met de wokpan erop.

    Doe alles in de wokpan en kook het voor 20 minuten. Laat het daarna afkoelen.

  4. Kluts de eieren.

    Dip de kippen erin en doe daarna de broodkruimels erover.

  5. Maar de wokpan schoon en doe er voldoende olie in om te kunnen frituren.

    Zodra het heet is, doe je de stukjes kip per stuk erin. Zorg ervoor dat het gaar en mooi bruin is.

Recept 2: Singapore Chicken Wings

  1. Verzamel de ingrediënten:
    2 kilo kippen vleugels
    5 ons soy sauce
    1 theelepel Dijon mustard
    4 eetlepels bruine suiker
    ½ theelepel knoflook poeder
  2. Mix alle ingrediënten in een kom.
  3. Doe daarna de marinade en de kippen vleugels in een seal zak, mix het goed en leg het in de koelkast voor 2 uur.
  4. Zet de skottelbraai aan met de skottel erop. Bak de kippen vleugels tot ze goed gaar zijn.

Recept 3: Teriyaki Chicken Wings

  1. Verzamel de ingrediënten:
    3 kg chicken wings
    ¾ kop soy saus
    ¾ kop bruine suiker
    ¼ kop olie
    ½ theelepel gember poeder
    ½ theelepel knoflook poeder
  2. Mix alle ingrediënten in een kom en doe daarna de kippen vleugels erbij. Mix het goed door elkaar en laat het een nacht in de koelkast staan.
  3. Zet de skottelbraai aan met de grill erop. Haal de kippen vleugels uit de marinade en grill deze totdat het gaar is.

Recept 4: Buffalo Wings

  1. Verzamel de Buffalo Wings Ingrediënten:
    1 ½ kilo kippenvleugels
    Boter
    Hete saus
    Zout
    Peper
    Plantaardige olie voor het frituren
  2. Zet de skottelbraai aan met de wokpan erop. Giet daar de olie in en verhit het.
  3. Dep de kippenvleugels droog en kruid het daarna.
  4. Bak ze tot ze krokant en bruin zijn.
  5. Schenk het frituurolie ergens anders in om het te laten afkoelen.
  6. Smelt de boter in de wokpan.
  7. Voeg de hete saus erbij en roer het goed.
  8. Voeg daarna de vleugels en schep het gelijkmatig zodat de saus over de kippen vleugels gaan.
  9. Serveer het op een groot bord met stokbrood.

Recept 5: Gebakken Rijst Met Kip

  1. Verzamel de benodigde ingrediënten:
    4 kipfilets
    2 kopjes ongekookte rijst
    4 kopjes water
    1 Kan Gecondenseerde Champignoncremesoep
    1 Pak uiensoep mix
    2 tenen knoflook gehakt
    1 theelepel vers gemalen peper
    1 kleine ui gehakt
    ¼ kopje vetvrije melk
  2. Mix in een mengkom de champignoncremesoep samen met de helft van de uiensoep mix met het melk. meng het goed en zet het daarna opzij.
  3. Zet de skottelbraai alvast aan en plaats de wokpan erop.
  4. Doe in de wokpan het ongekookte rijst samen met de gehakte knoflook en versprijd het gelijkmatig uit.
  5. Leg het kipfilet over de rijst en giet de soep mix op de top van de kipfilet met rijst.
  6. Strooi het restant van de uiensoep mix erop. Dek het goed af en laat het bakken totdat alles goed gaar is, dit zal ongeveer 1,5 uur duren.

Recept 6: Varkens Karbonade

  1. Verzamel de benodigde ingrediënten:
    6 middelgrote karbonades
    1 eetlepel olie of boter
    ½ kop bruine suiker
    ¼ kop azijn
    400 g gepureerde tomaten
    1 theelepel piment
    4 hele kruidnagels
    Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  2. Mix alle ingrediënten samen in een schaal en leg de karbonades daarin voor een aantal uren. Draai het wel regelmatig om.
  3. Zet de de skottelbraai aan met de grill erop. Plaats de karbonades op de grill en grill ze totdat ze gaar zijn.

Recept 7: Spaanse Rijst

  1. Verzamelde de volgende ingrediënten:
    6 plakken bacon
    1 middelgrote ui, gehakte
    1 kleine groene paprika, gehakt
    1 pakje gepureerde tomaten
    1 kopje koud water
    ¾ kop langkorrelige rijst
    1 eetlepel bruine suiker
    1 eetlepel Worcestershire Sauce
    1 theelepel zout1 theelepel chilipoeder
    Een beetje vers gemalen peper
    5 druppels Hot Sauce
  2. Bak de bacon in de wokpan van de skottelbraai en leg deze daarna op een stuk keukenpapier om het te laten uitlekken.
  3. Verkruimel de Bacon zodra het koud is geworden.
  4. Doe de gesnipperde uien in hetzelfde wokpan samen met de gehakte paprika en bak het tot het gaar en knapperig is.
  5. Roer de tomaten erdoor met koud water, rijst, bruine suiker, worcestersaus, zout, chilipoeder, peper en druppels hete saus.
  6. Dek het af en laat het koken tot het rijst gaar is.
  7. Doe daarna de stukjes bacon erop voordat je het gaat serveren.

Recept 8: Gambas Al Ajillo

  1. Verzamel de benodigde ingrediënten:
    500 gram gamba’s
    Zout
    8 eetlepels olijfolie
    3 grote teentjes knoflook, gepeld en zeer grof gehakt
    1 gedroogde rode peper, zaden verwijderd, in 2 delen
    ½ theelepel paprikapoeder
    1 eetlepel gehakte peterselie
  2. Droog de garnalen goed af. Strooi zout op beide beide zijden.
  3. Zet de skottelbraai aan met de wokpan erop. verhit de olie en voeg de knoflook en peper toe.
  4. Wanneer de knoflook een gouden kleur begint te krijgen, doe je de gamba’s erbij. Roer het voor ongeveer 2 minuten tot het gaar is.
  5. Roer de paprikapoeder en peterselie toen en dien het direct op.

Recept 9: Zoete Aardappel Friet

  1. Verzamel de volgende ingrediënten:
    2 theelepels olijfolie
    1 theelepel gesmolten boter
    4 zoete aardappelen
    ½ theelepel zout
    3 theelepels gedroogde rozemarijn
    Frituurolie
  2. Snij de zoete aardappelen in de vorm van friet en leg ze daarna in de olijf olie, zout, boter en rozemarijn.
  3. Zet de skottel aan met de wokpan erop.
  4. Doe de frituurolie erin en frituur de frietjes gaar.

Recept 10: Camping Paella van de Skottelbraai

Geef een antwoord